Politika

Maratoni tárgyalás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között

Maratoni tárgyalás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között

2024. július 5., péntek
Maratoni tárgyalás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között

Kétségtelen, hogy meglehetősen alapos, közvetlen és őszinte véleménycserére került sor az aktuális nemzetközi kérdésekről. Beleértve az ukrán konfliktust is – jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután Orbán Viktorral tárgyalt Moszkvában.

 

Lezárultak Moszkvában a tárgyalások Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között – közölte Dmitrij Peszkov államfő sajtótitkárára hivatkozva a RIA Novosti. 

A találkozóra a Kremlben került sor, összesen körülbelül három óráig tartott.

A találkozó után Orbán Viktor kijelentette, béke nem lesz magától, azért tenni kell, ezért ment Moszkvába.

 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy nyílt eszmecserét folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel nemzetközi kérdésekről, köztük Ukrajnáról.

Kétségtelen, hogy meglehetősen alapos, közvetlen és őszinte véleménycserére került sor az aktuális nemzetközi kérdésekről. Beleértve az ukrán konfliktust is

– mondta Putyin a megbeszélések után. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Orbán Viktorral az ukrán konfliktus megoldásának lehetséges módjairól tárgyalt, a magyar miniszterelnök a közelmúltban Kijevben folytatott kapcsolatfelvételéről beszélt.

 

Az orosz elnök arról számolt be, hogy Orbán Viktor tűzszünetre szólított fel, hogy megteremtse a feltételeket az Ukrajnáról szóló tárgyalásokhoz. Putyin szerint azonban nem szabad tűzszünetet vagy szünetet tartani a kijevi rezsim újrafegyverzése érdekében. 

–Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárása mellett van

– mondta Putyin.

– De a másik fél részéről – tette hozzá – azt hallják, hogy nincs akarat semmilyen módon megoldani a konfliktust. Mint mondta:

– Ennek az országnak a szponzorai folytatják az ország kihasználását, és áldozatot csinálnak belőle.

– Ahogyan mi látjuk a helyzetet – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnökkel megbeszélték ezt –, még nem készek arra, hogy lemondjanak az álláspontjukról. A harcok leállítását azért sem akarják, mert ebben az esteben vissza kell vonni a hadiállapotot – magyarázta Putyin.

Az elnök időszerűnek és hasznosnak nevezte az Orbánnal folytatott megbeszéléseket, és megköszönte neki, hogy Oroszországba látogatott. – Moszkva a magyar miniszterelnök érkezését a párbeszéd helyreállítására tett kísérletnek tekinti 

– fogalmazott.

 

– Oroszország és Ukrajna álláspontja nagyon messze van egymástól, sokat kell még tenni a konfliktus lezárásához – jelentette ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. A magyar miniszterelnök beszámolt arról, hogy Putyinnal az ukrajnai béke eléréséről és az ahhoz vezető legrövidebb útról tárgyalt.

– A béke nem jön magától, dolgozni kell érte. Pontosan a béke elérésének módjairól beszéltem ma Putyinnal

– mondta a miniszterelnök.

Mint fogalmazott, 

akkor tárgyalt Putyinnal, amikor Európának békére van szüksége, és megvitatta az orosz elnökkel, hogy mi szükséges a béke eléréséhez, és mi az ahhoz vezető legrövidebb út.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az ukrajnai konfliktus befolyásolja Európa gazdaságát és versenyképességét. 

A RIA Novosztyi tudósítása szerint Orbán Viktor meghallgatta Putyin gondolatait a rendelkezésre álló békekezdeményezésekről, a tűzszünetekről és tárgyalásokról, valamint a háború utáni Európa jövőképéről, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az ukrán konfliktus megoldására irányuló erőfeszítéseit.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.