Politika

Hatalmas magyar siker New Yorkban

Hatalmas magyar siker New Yorkban

2024. július 2., kedd
Hatalmas magyar siker New Yorkban

Az éjjeli órákban az ENSZ Közgyűlése a teljes tagság konszenzusával elfogadta azt a magyar kezdeményezésű határozatot, amely május 19-ét a fair play világnapjává nyilvánítja – jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel.

 

A mai nap egy hatalmas magyar sikerrel indult New Yorkban, ráadásul az olimpia évében!

 – írta a tárcavezető. Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a hazánk által beterjesztett határozathoz végül 92 tagállam csatlakozott társszerzőként, tehát nem csupán 92 ENSZ-tagállam támogatta a magyarok kezdeményezését, de 92 ország tett szimbolikus vállalást is azzal, hogy a nevét adta a határozathoz, így jelezve teljes egyetértésüket a kezdeményezésünkkel.

A Magyarország által vezetett tárgyalások eredményeként olyan globális koalíciót sikerült összehozni, amely magába foglalja Kína, az Egyesült Államok, Németország, Dél-Korea, Indonézia, Argentína vagy az Egyesült Arab Emírségek támogatását

– olvasható a bejegyzésben.
„Ezzel a 92 országgal a hátunk mögött sikerült a legnagyobb nemzetközi fórumon érvényt szereznünk annak a szemléletnek, amely megerősíti a sportszerűség szellemiségét és az általa képviselt értékeket, mint a szabályok betartása, az ellenfél tisztelete, valamint az erőszak és a dopping elleni fellépés” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Mi még emlékszünk az olimpia béketeremtő, senki által nem vitatott szerepére, emlékszünk arra, hogy egymással hadban álló országok sportolói borulnak egymás nyakába a küzdőtéren vagy a pályán egy-egy mérkőzés után. Most szeretnénk, ha az egész világ emlékezne erre, ezért is hatalmas eredmény, hogy a Magyarország által vezetett tárgyalásoknak ilyen széles koalíciót sikerült összehoznia a kezdeményezésünk mögött

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.
Alig három héttel a XXXIII. nyári olimpiai játékok előtt, nem túlzás kijelenteni, hogy világszinten is ez a legnagyobb kiállás a sport függetlensége mellett és a világ újbóli blokkosodása ellen. Mindez pedig hozzánk, magyarokhoz kötődik.

Az ENSZ Közgyűlésének július 1-jei döntése tehát világos: május 19-e mostantól a fair play világnapja

– zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.