Politika

A családalapításhoz óriási segítség a babaváró támogatás

A családalapításhoz óriási segítség a babaváró támogatás

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke az M1-en beszélt a támogatásról

5 órája
A családalapításhoz óriási segítség a babaváró támogatás

A családalapításhoz óriási segítség a babaváró támogatás, és mivel a cél nem az, hogy büntessék a családokat, hanem az, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, ezért örülnek, hogy a kormány két évvel meghosszabbítja a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidőt -  mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

 

Az elnök emlékeztetett, hogy 2008-2009-ben, a gazdasági válság idején "megsarcolták a családokat", lezuhant a termékenységi arányszám is. 2010-től azonban az új kormány folyamatosan arra figyelt, hogy a gazdaság teljesítőképességéhez mérten mindig bővítse a családtámogatások körét. Öt évvel ezelőtt nagy lépés volt a családvédelmi akcióterv bejelentése, és azon belül a babaváró támogatás - mondta.

Kifejtette, a fiatalok különböző akadályokat tapasztalnak a családalapítás előtt, legyen az a diákhitel törlesztése vagy az önrész összegyűjtése, a szabadfelhasználású támogatás (ami hitel, de három gyermek után átalakul támogatássá) pedig olyan lehetőség, amivel a legfontosabb célt, a családalapítást tudják megvalósítani.

Mint kiemelte, minél korábban születik meg az első gyermek, annál biztosabban tudnak nagycsaláddá válni, és ebben óriási segítség a babaváró támogatás. Csak öt év telt még el, legalább még öt évre szükség van, hogy kiderüljön, mennyi család lesz nagycsalád - tette hozzá.

Kitért rá, hogy Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a közelmúltban összehívta a családszervezeteket, a megbeszélésen a NOE is azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a babaváró támogatás első ötéves türelmi idejét azok számára, akik 2020-ban és 2021-ben vették fel a hitelt.

Több mint 247 ezren vették igénybe a támogatást, és elenyésző azok száma, akiknél még nem született gyermek - közölte.

A cél az, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, nem az a cél, hogy a kormány büntesse a családokat - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezért örülnek a kétéves haladéknak.

Az interjúban szó volt arról, hogy a babaváró támogatás a családtámogatási rendszer legsikeresebb eleme, egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot, és arról is, hogy jövőre megduplázná a kormány a gyermekek után járó családi adókedvezmény mértékét.

Kardosné Gyurkó Katalin az adókedvezmény kapcsán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom szempontjából nézve, sarkalatosan fogalmazva, a gyermekvállalás idő- és pénzveszteség. Azzal, hogy 2011-ben bevezették a családi adókedvezményt, leginkább a nagycsaládosokon segítettek, hiszen gyermekenként 33 ezer forint a támogatás - mondta, hozzátéve, ha ezt két lépcsőben tényleg sikerül 100 százalékban megemelni, akkor a családok még több pénzt is kapnak, mint 2011-ben.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában az elnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány egyik első intézkedése volt a családi adókedvezmény bevezetése, ami újszerű elem volt, végre együtt vette figyelembe a családi jövedelmet.

Mint mondta, az összeg valóban nem emelkedett az infláció mértékével, de most eljött ez az idő, és azzal, hogy megduplázódhat a családi adókedvezmény mértéke, azt jelenti, hogy nemcsak az infláció mértékével fog növekedni, hanem reálértéken is.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.