Politika

A békéről tárgyalt Kijevben Orbán Viktor (Videó)

A békéről tárgyalt Kijevben Orbán Viktor (Videó)

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke az ukrán elnökkel egyeztetett.

2024. július 2., kedd
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A békéről tárgyalt Kijevben Orbán Viktor (Videó)

Az X közösségi oldalon tett közzé bejegyzést az Orbán Viktorral való találkozójáról Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök Kijevben az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökével tárgyalt. 

 

Az ukrán vezető azt írta:

arról fogunk beszélni, hogy miként hozhatjuk közelebb az igazságos és tartós békét. Köszönöm Magyarországnak, hogy részt vett a békecsúcson, és támogatta a zárónyilatkozatot. Ebben a formában végzett munkánk valóban hozzájárul a háború végéhez.

Az Unian ukrán hírportál pedig a találkozó kapcsán arról ír, hogy Kijev és Budapest a kapcsolataikat szabályozó dokumentumot köthet. Mint cikkükben olvasható, ma megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor. Az Unian tudósítója szerint a két politikus röviden nyilatkozott a sajtónak anélkül, hogy kérdéseket tehetettek volna fel.

Ma Orbán miniszterelnök úrral szomszédos kapcsolataink legalapvetőbb kérdéseit vitattuk meg: a kereskedelemről, a határon átnyúló együttműködésről, az infrastruktúráról és az energetikai kérdésekről, mindarról, ami embereink életét érinti különösen Ukrajnában és Magyarországon. Tárgyaltunk egy ukrán iskola megnyitásáról Magyarországon

– mondta Zelenszkij. Hozzátette: „a mostani tárgyalásaik tartalma egy, a két állam közötti jövőbeni kétoldalú dokumentum alapjává válhat, s amely lehetővé teszi, hogy népeink élvezhessék az európai egység minden előnyét” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Kiemelte: megállapodott Orbánnal abban, hogy mindkét ország csapata tovább dolgozik a közös döntések részletein.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt javasolta Volodimir Zelenszkij államfőnek, hogy a béketárgyalások megkezdése előtt legyen tűzszünet.

Erről Orbán és Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatójára hivatkozva számol be az RBC-Ukraine.

Szerinte a háború nagyon intenzíven érinti Európa biztonságát. Elmondta, hogy nagyra értékeli Zelenszkij elnök minden békét célzó kezdeményezését, de ezek a kezdeményezések sok időt igényelnek. A nemzetközi diplomácia szabályai miatt bonyolultak.

Orbán Viktor szerint a tűzszünet felgyorsíthatja a tárgyalások ütemét. 

Ezt elmondtam a köztársasági elnöknek, és hálás vagyok az elnök úrnak, hogy őszinte véleményt nyilvánított ebben a kérdésben

– tette hozzá a magyar kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.