Politika

Új államfő lett Szlovákiában

Új államfő lett Szlovákiában

2024. június 15., szombat
Új államfő lett Szlovákiában

Zuzana Čaputová szombaton átadja az államfői széket Peter Pellegrininek.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP


A hagyományoknak megfelelően Csehországba vezetett a szombaton leköszönő Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök utolsó hivatalos útja. Az államfő a prágai várban átvette Petr Pavel cseh elnöktől a legmagasabb cseh állami kitüntetést. Čaputová pénteken Pozsonyban levezényli a díszőrség utolsó szemléjét és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, szombaton pedig átadja hivatalát Peter Pellegrininek – írja az Infostart.

Zuzana Čaputová Prágában bejelentette, hogy hivatalának átadása után pihenni szeretne, és nem vállal semmilyen politikai hivatalt, kilép a politikából

„Ehhez a legközelebb az oktatás, talán a tudományos szféra áll” – utalt a terveire a leköszönő államfő, aki pénteken az elnöki palota hátsó udvarán levezényli a díszőrség utolsó szemléjét, és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, majd szombaton átadja székét Peter Pellegrininek.

A megválasztott államfő szombaton a beiktatását követő ünnepi ebéden vendégül lát 15 fiatalt és 15 idős embert. Ezzel szeretne jelzést küldeni az elnöki palotából, hogy vissza kell állítani a generációk közti párbeszédet és szolidaritást.

Meg kell próbálni párbeszédet kezdeményezni a legfiatalabb és a legidősebb generációk között. A fiatalok tele vannak energiával, az idősek tapasztaltak, ezt kölcsönösen tisztelni kell és meg kell hallgatni egymást

 – fogalmazott.

Az új szlovák köztársasági elnök első hivatalos útja a ugyancsak Csehországba vezet, az államfő június 26-án látogat el Prágába.

Nagyon várom az utat, érzem, hogy egy nagyon kellemes, pozitív hangulatú találkozó lesz

 – mondta Peter Pellegrini.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.