Politika

Szijjártó Péter: nagyon fontos a kormány és az önkormányzat együttműködése

Szijjártó Péter: nagyon fontos a kormány és az önkormányzat együttműködése

2024. június 3., hétfő
Szijjártó Péter: nagyon fontos a kormány és az önkormányzat együttműködése

Rendkívül lényeges a kormány és az önkormányzat közötti együttműködés az adott település fejlődése szempontjából, ezért is van szükség olyan vezetőkre a települések élén, akik veszekedés helyett a helyi lakosság érdekeit képviselik - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: Illyés Tibor

 

Szijjártó Péter a beszédében emlékeztetett az utóbbi időszak nehézségeire, felidézvén, hogy öt év alatt három olyan válsággal is szembekerült a világ, amelyek nyomán a gazdasági és a politikai szereplőknek is teljesen újra kellett gondolniuk a terveiket.

És a helyzet az az, hogy tágabb hazánkban, Európában ezeket a válságokat, amelyek az elmúlt öt évben sújtottak minket, jelentős mértékben félrekezelték, s ezzel nemhogy nem segítettek bennünket abban, hogy Magyarországon és a különböző településeken úrrá legyünk a nehézségeken, hanem még inkább nehézzé tették a helyzetünket

 - vélekedett.

Aláhúzta, hogy bár az európai gazdaság szenved, hazánk rendre megerősödve tudott kikerülni ezekből a krízisekből. Ennek oka pedig szavai szerint az emberek kiváló teljesítménye mellett a súlyos kihívások idején is remek együttműködés a kormány és az önkormányzatok között.

Példaként említette a sikerekre, hogy a tavalyi "fekete évben" a magyar gazdaság hatalmas beruházási, export- és foglalkoztatási rekordot döntött, utóbbi nyomán pedig hazánk azon kevés állam közé került, ahol a koronavírus-járványt követően többen dolgoztak, mint előtte.

Kifejtette, hogy a kormány célja továbbra is az, hogy minden dolgozni akaró embernek legyen munkája, de ennek van néhány alapfeltétele.

A legfontosabb alapfeltétel az, hogy legyen béke, mert a háború az károkat okoz, a háború tönkreteszi a gazdaságokat is, veszélyezteti a munkahelyeket. Legyen béke! (.) Aztán van persze még egy feltétele ennek, hogy a kormány olyan beruházási környezetet nyújtson az alacsony adókkal, az infrastrukturális fejlesztésekkel, a stabil kormányzással, amelyek nyomán a beruházó vállalatok, akik a pénzüket hozzák ide, és hoznak belőle létre munkahelyeket, elég vonzónak találják az országot

- sorolta.

Illetve hozzáfűzte, hogy az érintett vállalatok nem úgy általában jönnek Magyarországra, hanem mindig egy adott helyre érkeznek, ezért is fontos, hogy legyenek olyan települések, "amelyek fejlődni akarnak, s amelyeket olyan emberek vezetnek, akik dolgozni akarnak, a saját lakosaik érdekeit akarják szolgálni, és nem arra használják fel az ötéves mandátumukat, hogy veszekedjenek, háttérbe szorítva a település lakóinak érdekeit".

A miniszter végül leszögezte, hogy ezért is kulcsfontosságú a kormány és az adott önkormányzat közötti együttműködés az adott település fejlődése szempontjából.

Ezért június 9-én két nagyon fontos döntést is meg lehet hozni. Először is döntést lehet hozni a háború vagy béke kérdésében, s így lehetőségünk van olyan képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe, akik nem a háborús hisztériát keltik, hanem kiállnak, ki mernek állni a béke ügyéért

- jelentette ki.

"Másrészt pedig választhatunk helyi vezetőket. Olyanokat, akik dolgozni akarnak, és fejleszteni akarják a településüket a kormánnyal együttműködésben, vagy olyanokat, akik folyamatosan a veszekedésben és a vitákban látják a létezésük értelmét" - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.