Politika

Soltész Miklós: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak

Soltész Miklós: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak

A magyar keresztény közösségek az élet mellett teszik le voksukat

2024. június 30., vasárnap
Fotó: Vasvári Tamás/MTI
Soltész Miklós: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak

A magyar keresztény közösségek és testvéreik az élet mellett teszik le voksukat, nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenik a világnak - hangoztatta Soltész Miklós vasárnap Gyergyószentmiklóson, a FeltöltŐ című háromnapos keresztény zenefesztivál szabadtéri ökumenikus istentiszteletén.

Fotó: Vasvári Tamás/MTI. 

 

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a gyergyószentmiklósi Művelődési Központ előtti téren mondott beszédében arra emlékeztette hallgatóságát: II. János Pál pápa már a kilencvenes évek elején figyelmeztette a "nyomorúságból épphogy kitört" népeket, hogy vigyázzanak, mert Nyugat-Európa - bármilyen jólétben él, bármilyen gazdagságban él, és látszólag mindene megvan a fiataloknak és időseknek, mégis - a halál kultúráját építi.

Soltész Miklós rámutatott: ahogyan a tíz éve szentté avatott lengyel pápa is mindig az élet mellett állt, ma sincs más út, más lehetőség, mint az élet igenlése.

Az államtitkár egy személyes élménnyel támasztotta alá üzenetét. Felidézte: a hét elején a Magyar Országgyűlés elnökével, közel 700 zarándokkal, köztük száz erdélyivel együtt a czestochowai Szűz Mária-kegyhelyen járt zarándoklaton, amelyen az Országgyűlés díszőrsége is részt vett egyes koszorúzásokon. Ott mesélte el neki az egyik, a hetvenes évek végén született országgyűlési őr, hogy ma nem őrizhetné az Országgyűlést és a Szent Koronát, nem is élne, ha várandósan súlyosan megbetegedett, döntés elé állított édesanyja annak idején az élet helyett az abortuszt választotta volna, amiről orvosa akkor azt mondta: csak így maradhat életben és kerülheti el egy beteg, sérült gyermek világra hozatalát.

Lehet, hogy nem vagyunk sokan, sok száz millió emberhez képest, de gondoljunk csak bele, először 11-12 apostolt küldött az Úr Jézus, majd 72 tanítványt, és mégis a kereszténység micsoda erőt ad kétezer év óta ennek a világnak

- biztatta hallgatóságát az államtitkár, köszönetet mondva a FeltöltŐ keresztény zenefesztivált szervező Kántor Boglárkának, az összegyűlt fiataloknak, zenészeknek és lelkészeknek, hogy az életet hirdetik a világnak.

A felekezetközi (református és katolikus) szervezőcsoport által előkészített FeltöltŐ fesztiválon - a rendezvény honlapján olvasható tájékoztató szerint - idén is magyarországi és erdélyi zenekarok váltják egymást a színpadon, valamint különböző felekezetű, egyszerű és ismert emberek tesznek tanúságot a hitükről.

A FeltöltŐ alkalom célja, hogy a programra érkező emberek Istennel találkozzanak, és rájöjjenek, hogy a Vele való kapcsolatban élet és erő van. Szeretnénk, ha a rendezvény hidat építene az emberek és Isten között, valamint elősegítené a megnyílást, a falak lebontását egymás és a különböző felekezetek között. Örülnénk, ha az alkalmainkon megtérések, gyógyulások történnének, és ha ez előmozdítaná a változást, ébredést Gyergyószentmiklóson

- írták céljaikról a székelyföldi keresztény zenefesztivál szervezői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.