Politika

Orbán Viktor: Elértük a célunkat, Európában is megerősödtek a békepárti erők

Orbán Viktor: Elértük a célunkat, Európában is megerősödtek a békepárti erők

A miniszterelnök értékelte a választási eredményeket.

2024. június 11., kedd
Orbán Viktor: Elértük a célunkat, Európában is megerősödtek a békepárti erők

A jobboldal ma két pártba szerveződik Európában, az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformisták) és az ID-be (Identitás és Demokrácia). Ha ők össze tudnának végre fogni és a Fidesz csatlakozna ehhez a tömörüléshez, akkor ez lenne a második legnagyobb európai frakció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Indexnek.

 

A kormányfő rámutatott: ezzel a jobboldal megelőzné a szocialistákat, a zöldeket „és mindenki mást is”, egyedül az Európai Néppárt lenne valamivel nagyobb tömörülés. Orbán Viktor véleménye szerint egy ilyen jobboldali párt megjelenése még az Európai Néppárttól is elvinne szavazókat.

Tehát a fordulat karnyújtásnyi közelségbe került. A kulcskérdés az, hogy az olasz és a francia elnök asszony meg tud-e egymással egyezni. Ha igen, akkor a jobboldali fordulat nem csupán egy lehetőség, hanem tény lesz Európában

– mondta a lapnak a kormányfő.

 

Elsöprő győzelmet arattak a kormánypártok

Az interjúban szóba került, hogy a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájára több szavazat érkezett, mint öt éve, ám a magas részvétel miatt százalékosan az eredmény valamivel elmarad az előzőtől. A miniszterelnök ezt úgy értékelte, hogy a 44 százalék is szép eredmény, majd rámutatott: ez egy olyan választás volt, ahol egyszerre két ellenfelet is le kellett győzni, a régi ellenzéket, meg az újat. – Mi mind a kettőt legyőztük, méghozzá utcahosszal. Az ezüstérem is szépen csillog, de az arany még szebben – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyar Péter és a Tisza Párt szerepléséről a kormányfő azt mondta: hogy ki és milyen lőtávon belül van, meg hogy kinél van a puska, azt hagyjuk meg a következő választási kampány időszakára.

Most volt egy csata, amit megnyertünk, 15 százalékkal vertük meg a másodikat. Mi vagyunk messze a legnagyobb párt, ezért optimizmussal tekintek a jövőbe. Ráadásul úgy nyertük meg, hogy soha ennyien nem szavaztak még ránk európai parlamenti választáson

– mutatott rá a miniszterelnök.

 

Óriási volt a tét

Orbán Viktor kiemelte, hogy a választások tétje óriási volt. – Ha nem a pártszínpad felől nézzük a választást, hanem a valóban fontos kérdések felől, akkor a háború vagy béke kérdése volt a tét.

Ezzel a választással az volt a célunk, hogy a háború felé robogó európai vonatot lelassítsuk, aztán meg is állítsuk. Ez sikerült is

– jelezte, majd hozzáfűzte: nem csak Magyarországon, de Európában is megerősödtek a békepárti erők.

– Egy kulcsországban például, Franciaországban, ahol talán a legelkötelezettebbek voltak amellett, hogy nyugati katonákat kellene küldeni az Ukrajnában zajló háborúba, fölborult a politikai rendszer. Ott most előre hozott parlamenti választásokat kell tartani, ahol jó esélye van annak, hogy a békepártiak megismételjék a vasárnapi győzelmüket – emlékeztetett a miniszterelnök.

Felidézte, hogy a munka a békéhez való közelebb kerülés érdekében folyt az elmúlt hónapokban, így ő is erre tett fel mindent.

Szerintem ebben a béke- és háborúpárti küzdelemben 1-0-ra mi vezetünk Európában, a félidőt most lefújták, az Egyesült Államokban rendezik a másodikat, ott is jó esély van nyerni

– fejtette ki Orbán Viktor.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.