Politika

Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben (Videó)

Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben (Videó)

A miniszterelnök egy órán keresztül válaszolt az ellenzék kérdéseire.

2024. június 10., hétfő
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila
Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben (Videó)

 

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila. Az Országgyűlés plenáris ülése

Szeretném világossá tenni, hogy a Magyar Köztársaság elnökét megilleti a tisztelet és a jóhiszeműség, ezért a leghatározottabbam utasítom vissza a vádjaikat – válaszolta Kálmán Olgának (DK) a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte a DK választási kampányának része volt Sulyok Tamás támadása, amiért már meg is kapták ami járt (fele annyi képviselőjük lesz az EP-ben, mint eddig).  

– Mi nem azok vagyunk, akikkel azt a játékot lehet játszani, hogy feltesz egy valótlan állítást, majd megkérdezni, hogy tudtam-e róla. Ezt az óvodában szokták játszani. A köztársasági elnököt teljes mellszélességgel támogatom, ha holnapi kellene előterjeszteni, ugyanúgy előterjeszteném – tette hozzá.

 

Orbán: Nem állunk át a halál oldalára!

A kihalás szélére került Momentum a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász ügyéről kérdezte a miniszterelnököt. Bedő Dávidék ugyanis az eutanázia bevezetését szeretnék, annak apropóján, hogy Karsai Dániel a média kereszttüzében éli életét, mióta a betegségéről tudomást szerzett. 

A miniszterelnök válaszában jelezte, mindig megvetette azokaz az embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel. Mint mondta, alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket nem lehet vitára bocsátani és a kormány a hatályos alkotmány alapján áll.

– Egy megvetendő magatartást képvisel és azt akarja elérni, hogy egy szenvedő ember a mindennapi politikai viták tárgyává váljon. Továbbra is az élet pártján állunk és nem állunk át a halál oldalára, ahonnan hozzám intézte a kérdését – tette hozzá.

Van értelme folytatni a zöld átállást

Lukács László György (Jobbik-Konzervatívok) arról kérdezte a kormányfőt, hogy mennyire építi a kormány hazánk gazdaságát az akkumulátorgyárakra. Orbán Viktor ismertette: mintegy 500 ezren dolgoznak autóipari cégeknél Magyarországon, akik elveszíthetik az állásukat, ha ezek a gyárak megszűnnek, ezért a fejlődésnek Magyarországon kell történnie. 

Az elektromobilizációról elmondta, hogy a zöld átállást van értelme folytatni, a nálunk gyártott alkatrészeket német kocsikba is beépítik, a cél a nyugati és a keleti legjobb technológiák hazai alkalmazása. A magyar cégeket hívják Kína modernizációjába, ezt nem érdemes visszautasítani – mutatott rá a kormányfő. 

Leszögezte: Kínának nincsenek politikai ambíciói Magyarországra nézve. Németországgal is együttműködnek, és a számokból azt lehetett látni, hogy a források többsége magyar kis- és középvállalkozásokhoz kerül. 

Ezenkívül Orbán Viktor megköszönte a képviselő gratulációját a Fidesz választási eredményét illetően. Hozzátette, a támogatottságuk olyan szintet ért el, amelyet bármilyen nyugat-európai párt elfogadna. 

A miniszterelnök titokban megegyezett a Facebookkal?

Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy szerinte a kormány titokban megegyezett a Facebookkal. Orbán Viktor rámutatott: éppen az ő beszédeit törölték a platformról. 

Hangsúlyozta: voltak olyan pártok, amelyek külföldről kaptak pénzt, emellett pedig jelezte, hogy a Fideszt a globalistákhoz sorolni újdonságként hat Brüsszelben. A kormányfő felajánlotta a frakcióvezetőnek, hogy szívesen együttműködik vele a szuverenitás megvédésének kérdésében. 

A miniszterelnök hozzátette: egyetértett a képviselő szóhasználatával, miszerint vérlázító egy parlamenti képviselő gondolatainak elérhetetlenné tétele, ami egy demokrácia-probléma is egyben. – Tegyenek javaslatot, szívesen működünk együtt önökkel ebben – javasolta Orbán Viktor. 

Orbán Viktor már letett arról, hogy Vitézy Dávid nyeri a választást

– Mi változást szerettünk volna elérni Budapestben, de tiszteletben tartjuk a választás eredményét, tudomásul vesszük, hogy a budapestiek máshogy döntöttek – válaszolta Orbán Viktor a párbeszédes Szabó Tímea azonnali kérdésére, aki Karácsony Gergely főpolgármester-választáson aratott győzelméről beszélt a felszólalásában, valamint arról, hogy 31 milliárd forinttal tartozik a kormány Budapestnek. 

A miniszterelnök elmondta, hogy Budapest csődben van és készen áll arra a kormány, hogy ennek megszüntetésében segítsen.

– Tegnap az EP-választáson a Fidesz-KDNP 2 millió 15 ezer szavazatot kapott, annyit, mint korábban soha – húzta alá a kormányfő. Közölte, hogy a Párbeszéd a DK-val és az MSZP-vel együtt a kormányt akarták leváltani, de végül az emberek váltották le a három baloldali pártot. 

 

A kormány nem szól bele az egyházak ügyeibe

Csárdi Antal (LMP) arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy meddig maradhat pozícióban Balog Zoltán. – Azt Miklós Imre is elmondhatta volna a kommunista időkben, amit az LMP-s képviselő, az egyházi ügyeket az egyház rendezi el, nem a kormány – szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő azt kérte a képviselőtől, hogy tartsa tiszteletben azt, miszerint az állam és az egyház külön működik. Csárdi ezután pontosította kérdését, valójában azt szeretné elérni, hogy a külügyminisztérium vonja meg Balog Zoltántól a diplomata útlevelét, és azt kérdezte a kormányfőtől, hogy ad-e erre utasítást. 

A miniszterelnök megköszönte a második kérdést, és válaszul elmond: nem akarnak elkezdeni kivételeket tenni, a történelmi egyházak vezetőinek van diplomata-útlevele, ezen a gyakorlaton nem kívánnak változtatni. Mint mondta, arról megvan a saját véleménye reformátusként, hogy Balog még ma is püspök lehet a református egyházban.

 

Egy jobbikos javaslattal egyetértett a miniszterelnök

– Az elmúlt időszakban a különböző nehézségekkel küszködő gyermeket nevelő szülők helyzetét is igyekeztük segíteni – fogalmazott Orbán Viktor, válaszolva Z. Kárpát Dániel azonnali kérdésére. A Jobbik politikusa az SNI-s gyermekek szüleinek juttatott utazási költségtérítés kapcsán érdeklődött, azt szeretné elérni, hogy ennek az összegén jelentősen emeljenek. Orbán Viktor jelezte, hogy azt fogja kérni az ügyért felelős minisztériumtól, hogy foglalkozzon a témával és egyetértésre juthatnak a képviselővel.

– Ahhoz, hogy mi bármilyen beteg embernek támogatást és pénzt tudjunk adni, ahhoz először azt a pénzt valakinek meg kell keresni. Ezért a munkahelyteremtésre és beruházásokra fordított összegeket szembe állítani szociális támogatásokkal nem vall mély átgondoltságra – tette hozzá, miután Z. Kárpát másodszorra a vendégmunkásokról, és a munkásszállásokon lakó magyar munkaerőről kezdett beszélni. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.