Politika

Női kvótát vezetnek be a vezetői pozíciókra

Női kvótát vezetnek be a vezetői pozíciókra

2024. június 29., szombat
Női kvótát vezetnek be a vezetői pozíciókra

Az "alulreprezentált nem" képviselőinek, vagyis nőknek kell betölteniük 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára szombaton Tarcalon.

 

Túri Anikó az iconFeszt gazdaságpolitikai konferencia és fesztivál zárónapján a Női vezetők a magyar pénzügyi-gazdasági rendszerben című kerekasztal-beszélgetésen vett részt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen.

Az államtitkár az MTI kérdésére kifejtette, az uniós rendelkezés azt is előírja: a tőzsdén jegyezett vállalatoknak biztosítaniuk kell azt is, hogy felsővezetői pozíciók esetében ez az arány 33 százalék legyen.

Kiemelte, az uniós szabályozás 2026-ban lép életbe, de annak átültetését ez év végig meg kell tenni..

Túri Anikó hozzátette, ez az arány ma Magyarországon 30 százalék körüli az állami vállalatok esetében, azaz ennyi női vezető biztosan van kvóta nélkül is. A tendenciát figyelembe véve nem jelent majd akadályt a hazai vállalatoknak ez a rendelkezés - jelezte.

A rendezvényen, amelyen olyan témák szerepeltek, mint a család és a munka kapcsolata, vagy a gyermekvállalás kérdése, Túri Anikó mellett Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója, Máger Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója mondta el véleményét és számolt be tapasztalatairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.