Politika

Németh Zsolt: meg kell kezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával

Németh Zsolt: meg kell kezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával

2024. június 24., hétfő
Németh Zsolt: meg kell kezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával

Az Európai Unió feladata, hogy az uniós csatlakozási tárgyalásokkal mielőbb megkezdje az érdemi bővítési folyamatot Észak-Macedóniával - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

 

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes nyári ülésszakának első munkanapján, a tanács konzervatív frakciójának nevében elmondott beszédében hangsúlyozta: minden elemző szerint szabad és tisztességes választási folyamat zajlott Észak-Macedóniában, a jobboldali erők győzelméhez semmilyen jogi aggály nem férhet.

Most az Európai Unió feladata az, hogy a csatlakozási tárgyalásokkal mielőbb megkezdje az érdemi bővítési folyamatot Észak-Macedóniával

- fogalmazott.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a bővítéssel kapcsolatos bilaterális problémák, különösen Bulgária vonatkozásában, hamarosan megoldódhatnak.

A hónap elején tartott európai parlamenti választással kapcsolatban Németh Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió és az Európa Tanács közötti együttműködést az európai jövő szempontjából. II. János Pál szavait idézve a politikus hangsúlyozta: úgy, ahogy Európa két tüdeje együttműködésre van ítélve, az EU-nak és az Európa Tanácsnak is szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy az alapvető emberi jogok, a nemzeti kisebbségek jogai, a demokrácia és a jogállamiság biztosítva legyen.

Németh Zsolt elmondta, hogy a parlamenti közgyűlés kedden választja meg az Európa Tanács új főtitkárát, miután Marija Pejcinovic Buric ötéves megbízatása lejárt. A főtitkári posztra hárman jelöltették magukat: Didier Reynders belga, Indrek Saar észt, valamint Alain Berset svájci politikus. A fideszes országgyűlési képviselő örvendetesnek nevezte, hogy mindhárom "komoly politikai múlttal" rendelkező jelölt felkereste más európai fővárosok mellett Budapestet is. A lezajlott megbeszélésekkel kapcsolatban az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: az Európa Tanácsnak az elkövetkező időszakban olyan főtitkára lesz, aki meg tud felelni a jelenlegi nehéz időszak támasztotta elvárásoknak, köztük a háborúk, és más konfliktusok, valamint az európai politikai térkép átalakulása jelentette kihívásoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.