Politika

Mark Rutte alkut ajánlott Magyarországnak a NATO-főtitkári pozícióért

Mark Rutte alkut ajánlott Magyarországnak a NATO-főtitkári pozícióért

2024. június 18., kedd
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Mark Rutte alkut ajánlott Magyarországnak a NATO-főtitkári pozícióért

Az Ukrajnát támogató NATO-misszióról egyeztetett Rutte Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher. 

 

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből – írta a Mandiner a Financial Timesra hivatkozva. A brit gazdasági lap szerint a politikus így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását.

Korábban a törökök, a szlovákok és a románok is ellenezték Rutte kinevezését, ám sajtóhírek szerint mára a törökök lemondtak a tervükről, hogy ne EU-s főtitkár folyassa, Románia pedig képtelen többséget szerezni Klaus Johannis államfőnek, azaz Rutte szinte biztos befutó.

A holland politikus az Orbán Viktorral történt találkozón megerősítette a mostani főtitkár, Jens Stoltenberg ígéretét, miszerint mandátuma alatt Magyarországnak joga lesz kimaradni az Ukrajnát támogató NATO-akciókból, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását – ezt írásban is megerősíti

– írta a Mandiner.

Rutte szóvivője a lapnak azt mondta, „jól elbeszélgettek” a magyar miniszterelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a jövőre koncentrálnak. Korábban Orbán Viktor a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, jogilag most is megvan a lehetősége az országnak arra, hogy kimaradjon a NATO-területen kívüli katonai akcióból, de erre politikai választ is vár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.