Politika

Magyarország választott: a listán kapott 2 millió szavazat a Fidesz valaha volt legjobb EP-eredménye

Magyarország választott: a listán kapott 2 millió szavazat a Fidesz valaha volt legjobb EP-eredménye

A kormánypártok 11 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe

2024. június 10., hétfő
Magyarország választott: a listán kapott 2 millió szavazat a Fidesz valaha volt legjobb EP-eredménye

A választás a Momentum teljes bukását hozta el, hiszen egyetlen egy képviselőt sem tudnak delegálni az EP-be. A Fidesz-KDNP mellett a Tisza, az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció és a Mi Hazánk lépte át az 5 százalékos küszöböt.

Fotó: Nemes János

 

Mint ismert, magyar választók 21 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, ennyi a Magyarországra népességarányosan jutó betölthető mandátumok száma. Az EP-választás tisztán listás, tehát arányos szavazás, egy politikai pártból választott EP-képviselők száma arányos a kapott szavazatok számával.

Magyarország területe egy választókerületet alkot, ami azt jelenti, hogy mindenki ugyanazokra a listákra adhatja le voksát.

Az egyes pártokból megválasztott tagok száma a párt által megszerzett szavazatok arányától függ. Magyarországon úgynevezett zárt listás szavazás van, ami azt jelenti, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. A nyilvántartásba vett jelöltek 11 önálló vagy közös listán indultak.

 

A valaha elért legnagyobb győzelem

A Fidesz az EP-választáson közel 45%-ot, az önkormányzati országos összesítése alapján ~55%-ot szerzett. Ez egy országgyűlési választáson egyértelműen kétharmados felhatalmazást jelentene.

A listán kapott ~2 millió szavazat a Fidesz valaha volt legjobb EP-eredménye (2019-ben a párt 1.8 millió voksot kapott). A 45%-os győzelem egyben a kontinens legnagyobb arányú győzelme is egyben.

A Fidesz-KDNP 11, a Tisza Párt 7, az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció 2, a Mi Hazánk pedig 1 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

 

Orbán Viktor: Mindkét választást megnyertük

"Szeretnék köszönetet mondani az összes választópolgárnak, akik részt vettek az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon" – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök az 57 százalékos részvételi arányt úgy értékelte:

a demokrácia jól van.

– Vasárnap két választást tartottak, és mind a kettőt megnyertük.

Háborús helyzetben és nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.