Politika

Kilép az európai liberálisok frakciójából Orbán Viktor szövetségesének pártja

Kilép az európai liberálisok frakciójából Orbán Viktor szövetségesének pártja

2024. június 22., szombat
Kilép az európai liberálisok frakciójából Orbán Viktor szövetségesének pártja

Kilép az Andrej Babis által vezetett Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nevű párt az Európai Parlament liberális Renew Europe frakciójából – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Andrej Babis, korábbi cseh miniszterelnök.

Az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nevű pártja, amely a csehországi uniós választásokon az első helyen végzett, kulcsszerepet játszik a centrista frakcióban. Ez az a képviselőcsoport, amelyet Emmanuel Macron európai parlamenti képviselői és más liberális pártok, például Mark Rutte távozó miniszterelnök holland VVD-jének képviselői uralnak – írja a Politico.

Ez tegnap dőlt el. Kilépünk a Renew-ból, mert ott nem tudjuk teljesíteni a programunkat. És nem akarjuk elárulni a szavazóinkat

 – mondta a lapnak csütörtökön Ondrej Knotek, az ANO európai parlamenti képviselője, akit júniusban újraválasztottak.

Az ANO kilép a liberális pártok páneurópai ernyőcsaládjából, az ALDE-ból is. „A Renew és az ALDE más álláspontot képvisel, mint az ANO mozgalom” – mondta Babis a sajtótájékoztatón.

Az ALDE nyilatkozatában azt mondta: „Bár sajnáljuk, hogy az ANO párt olyan utat választott, amely távolabb visz a liberális értékektől, az ALDE és európai parlamenti partnerei továbbra is egységesen képviselik liberális értékeinket, és ezt továbbra is folytatni fogjuk, tükrözve a választók által belénk helyezett bizalmat.”

Babis már régóta ellentétben áll a liberális család számos tagjával, mivel a populizmus irányába fordult, és hevesen kiállt az európai zöldmegállapodás és az EU migrációs politikája ellen.

Azért indultunk a választásokon, hogy harcoljunk az illegális migráció ellen, hogy megváltoztassuk a Green Dealt, amely tönkreteszi az európai iparunkat és mezőgazdaságunkat, és negatív hatással van a polgárainkra

– mondta Babis.

Andrej Babis 2023. január 13-án
Andrej Babis 2023. január 13-án Fotó: Gabriel Kuchta / Getty Images Hungary

 

Kilépési döntése valószínűleg megkönnyebbülést jelent majd a Renew szociálisan progresszívebb oldalának képviselői, köztük Macron európai parlamenti képviselői számára. A héten a páneurópai Volt öt EP-képviselője által a párt tagjainak küldött levélben megjegyezte, hogy az egyik ok, amiért inkább a Zöldekhez csatlakoztak a Renew helyett, az volt, hogy Babis „populista” pártja annak idején a Renew tagja volt.

 

A Renew elnöke, Valérie Hayer nyilatkozatában elmondta: „Ez egy régóta esedékes válás volt. Az ANO olyan populista utat választott, amely összeegyeztethetetlen az értékeinkkel és az identitásunkkal”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.