Politika

Esküt tesz az új miniszter

Esküt tesz az új miniszter

2024. június 11., kedd
Esküt tesz az új miniszter

Utolsó ülésnapját tartja az Országgyűlés, további szigorításokat fogadnak el a gyermekvédelemben.

 

A gyermekvédelmi törvény módosításával, az Alkotmánybíróság új elnökének megszavazásával, valamint Hankó Balázs új kulturális és innovációs miniszter eskütételével folytatódik az Országgyűlés munkája kedden. Az ülés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a képviselők kivételes eljárásban tárgyalják, majd szavazhatnak is az állam működését érintő egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslat tartalmazza többek közt a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokról szóló rendelkezéseket, az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakat érintő szabályozást, illetve az online-szálláshely közvetítők kötelezettségeinek módosítását.

A határozathozatalok között döntés lesz az Országgyűlés európai ügyek bizottsága „a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak” feltárását célzó vizsgálatáról, majd a képviselők szavaznak a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló törvényjavaslatról, amely a monopolhelyzetben lévő szereplőkkel szemben a magyar kis- és közepes vállalkozások védelmét célozza.

Döntés várható a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, ki nem hirdetett, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek talál jogszabályról. A törvény állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását tenné lehetővé.

Határozhatnak az alaptörvény tizenharmadik módosításáról, amely egyebek mellett

a köztársasági elnök kegyelmezési jogkörével kapcsolatban tartalmaz rendelkezéseket. A képviselők elfogadhatják a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosítását, miszerint a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el, az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehetne feltételes szabadságra bocsátani.

A jövőben akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Az Országgyűlés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki várhatóan Juhász Imre alkotmánybíró lesz.

A testület élére azért kell új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnök márciusban köztársasági elnök lett. Az Alkotmánybíróság elnökéről a képviselők titkosan szavaznak, a megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

Végül az Országgyűlés előtt esküt tesz Hankó Balázs új kulturális és innovációért felelős miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.