Politika

Az olasz miniszterelnök szerint nem demokrácia, ami Brüsszelben történik

Az olasz miniszterelnök szerint nem demokrácia, ami Brüsszelben történik

2024. június 20., csütörtök
Az olasz miniszterelnök szerint nem demokrácia, ami Brüsszelben történik

Giorgia Meloni abban bízik, a Néppárt tagjai rájönnek, hogy végzetes következményekkel jár, ha továbbra is a baloldalt követik.


Giorgia Meloni felháborodással számolt be az első európai tanácskozásról az olasz sajtónak: szürreálisnak nevezte, hogy egyes államfők konkrét nevekkel érkeztek egyes pozíciók betöltésére, ahelyett, hogy elgondolkoztak volna azon, milyen változtatásokra lenne szükség és mi az európai polgárok valódi akarata.

Az olasz miniszterelnök szerint ez nem a demokrácia jele, ezzel a hozzáállással csak elrettentik az embereket.

A kormányfő abban reménykedik, hogy a Néppárt tagjai rájönnek, végzetes következményekkel jár, ha továbbra is a baloldalt követik. Olasz lapok arról írtak, Meloni célja, hogy befolyásos szerephez juttassa Itáliát az európai intézményekben. Beszámoltak egyúttal arról is, hogy Ursula von der Leyen két alkalommal is telefonon kerste meg Melonit: az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szavazataival ugyanis nagyobb biztonsággal elérheti, hogy folytathassa pályafutását az Európai Bizottság élén. Cserébe a helyreállítási és kohéziós alapok biztosi posztját kaphatná meg Olaszország, amelyet Raffaele Fitto töltene be - írja a Magyar Nemzet.

A La Repubblica napilap szerint folytatódnak a tárgyalások, Orbán Viktor jövő héten Rómába utazik, hogy egyeztessen Melonival.

Elemzők szerint nem kizárt, hogy a francia választásokat követően Meloni stratégiai szövetségre lép Marine Le Pen pártjával, miközben a Néppárt jobboldali pártjaival is tárgyalásokat folytat. Nicola Procaccini, az ECR európai parlamenti képviselje örömmel jelentette be, hogy tizenegy új konzervatív képviselő csatlakozásával az ECR a harmadik lenagyobb alakulat lett az EP-ben. A párt megszavazta, hogy Carlo Fidanza az Olasz Testvérek delegáció vezetőjeként folytathatja a szolgálatot az EP-ben.

 

Fidanza az Affari Italiani portálnak úgy nyilatkozott, nem sietnek von der Leyen megválasztásával. Öt éve megszavazták, de mára már jelentősen megváltozott a helyzet. Minden Meloni kezében van, aki folyamatos párbeszédet folytat a különböző politikai erőkkel annak érdekében, hogy a jobboldal hangsúlyos szerephez juthasson a jövőben az európai intézményekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.