Politika

A kormány elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen

A kormány elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen

2024. június 15., szombat
A kormány elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen

A kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, Magyarország kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen – közölte a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szombaton, írja az MTI.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este közösségi oldalán közölte: az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült.

Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek

– fogalmazott a tárcavezető.

A brüsszeli közlemény Bocskor Andreát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét idézte, aki „jelentős magyar diplomáciai sikernek” nevezte a dokumentum elfogadását, ami – szavai szerint – a kárpátaljai magyarság számára komoly eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően.

Kijelentette:

Ukrajnának, a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie és a külgazdasági és külügyminisztérium által felterjesztett 11 pontban felsorolt problémákat meg kell oldania, amit az Európai Bizottság is ellenőrizni fog.

Közölte továbbá: fontos előrelépés az is, hogy szintén európai uniós garanciákat kap az 1991-ben elfogadott ukrán–magyar alapszerződés végrehajtása is. Ez diplomáciai siker a magyar fél részéről, a kárpátaljai magyarság számára pedig óriási eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően – értékelte a döntést Bocskor Andrea.

Ferenc Viktória, a Fidesz–KDNP EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott:

„örömmel és bizakodással tölt el, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is része Ukrajna csatlakozási folyamatának, s így ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdés”.

Fontos támogató tényező, hogy a Fidesz–KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság továbbra is rendelkezik képviselettel az Európai Parlamentben, ahol „a leghatározottabban fogunk fellépni az ukrán vállalások betartása érdekében” – közölte.

 

Zsigmond Barna Pál: a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé tenni

Megszületett a megállapodás az ukrán tárgyalási keretről, és a magyaroknak jó hír, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé tenni, ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdéssé vált – írta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Facebook-oldalán szombaton.

Zsigmond Barna Pál közölte: ez azt jelenti, hogy Ukrajnának a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie, külön kitérve a kisebbségi nyelvek és a kisebbségi nyelvű oktatás kérdéseire. Ezen felül Ukrajna kötelezettséget vállalt a magyar kormány által 11 pontban foglalt problémák kezelésére és elvárások teljesítésére, illetve az 1991-es magyar–ukrán alapszerződés tiszteletben tartására – emelte ki.

A megállapodás szerint Ukrajna vállalásainak teljesítését az Európai Bizottság is ellenőrzi és arról jelent a tagállamoknak – tette hozzá. Úgy folytatta, hogy a vállalásokat Ukrajnának a csatlakozási folyamatban a továbblépéshez teljesítenie kell, a visszalépést pedig a vállalások tiltják.

A kormány álláspontja végig következetes volt, egy centit nem engedünk a magyar kisebbség érdekvédelméből, számunkra ez nem lehet alku tárgya. A Fidesz–KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság is rendelkezik képviselettel az EP-ben, itt is fellépünk a vállalások betartása érdekében. Minden magyar felelős minden magyarért

– fogalmazott Zsigmond Barna Pál.


 

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.