Politika

Az EU-elnökség nagymértékben öregbítheti Magyarország hírnevét

Az EU-elnökség nagymértékben öregbítheti Magyarország hírnevét

2024. május 3., péntek
Az EU-elnökség nagymértékben öregbítheti Magyarország hírnevét

Az EU-elnökség nagymértékben öregbítheti Magyarország hírnevét az Európai Unióban - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott előadásában.

 

Legutóbb 2011-ben volt elnök Magyarország

Navracsics Tibor kijelentette: sajátos színezetet ad az elnökségnek, hogy intézményi ciklusváltás idején zajlik majd. A június 9-i európai parlamenti választás eredményére tekintettel június végén jelölhetik az Európai Bizottság új elnökét, július elején megalakul az új összetételű Európai Parlament, szeptembertől kezdődik a biztosjelöltek meghallgatása, és november elsején léphet hivatalba az új Európai Bizottság - részletezte.

Felidézte, amikor Magyarország először töltötte be az elnökséget, 2011-ben, az "szokványos szakpolitikai elnökség volt". Más tagországok példája alapján ugyanakkor Navracsics Tibor közölte, a tapasztalatok szerint intézményi ciklusváltás idején betöltött elnökség esetében sem kell "csorbulnia a szakpolitikai ambícióknak".

A miniszter hangsúlyozta: minél kevésbé ideologikus egy elnökség, annál sikeresebb lesz. Sok múlik azon, milyen bizalommal viseltetnek az elnökséget ellátó tagállam iránt; semlegességet várnak el, sokat számít, mennyire tudja kiérdemelni ezt a bizalmat - magyarázta Navracsics Tibor a Magyar EU-elnökség intézményi ciklusváltás idején című, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESKI) által szervezett rendezvényen.

 

Elnökségi üzemmódba kell váltani

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter rámutatott, a magyar elnökség július elsejével kezdődik, tehát gyorsan kell "kampányüzemmódból elnökségi üzemmódba váltani", és egy éppen felálló EP-vel, valamint "az átmenet kellős közepén" lévő EB-vel kell majd együtt dolgozni.

Menedzselni kell az intézményi átmenetet, hogy zökkenőmentesen történjen, az Európai Unió Tanácsa lesz a stabilitás pontja - hangoztatta a miniszter. Hozzáfűzte, a magyar elnökségnek szerepe lehet az intézményi egyensúly kialakításában az EP-EB és a Tanács hármas viszonyában.

Bóka János kitért arra, hogy a magyar kormány markáns Európa-politikája meghatározza az elnökségi politikát, és mindez "rendkívül kritikus brüsszeli médiakörnyezetben" történik majd, amit szintén figyelembe kell venni. Az Európai Unió Tanácsának politikai iránymutatást is kell adnia bizonyos területeken - jegyezte meg a miniszter.

Leszögezte: a magyar elnökség nagyon erős szakpolitikai prioritásokra törekszik, és arra, hogy valamennyi kihívásra konszenzusos válaszokat adjon. Az EU komoly versenyképességi kihívásokkal küzd, ezt kell a középpontba állítani

 - mondta Bóka János. Fókuszban lesz továbbá a védelmi- és biztonságpolitika, a migráció, a külső határok védelme. Azt is szeretnék, hogy "a bővítési lendület a Nyugat-Balkánra is átsugározzon" - tette hozzá.

Magyarország "tisztességes közvetítőként fog eljárni"; "nagyon szigorú szemmel fognak minket nézni, de ha a rigorózusan ellenőrzött követelményeknek megfelelünk, akkor a jövőben a mozgásterünk növekedhet" - közölte a miniszter.

 

Provokációnak lesz kitéve a magyar elnökség

A kerekasztal-beszélgetésen Navracsics Tibor többek között azt mondta, biztos, hogy állandó provokációnak lesz kitéve a magyar elnökség, hiszen "az EP átlag kéthavonta fogad el határozatot Magyarországgal szemben", és az új összetételű EP-ben is erre lehet számítani, hiszen a támadások élén álló baloldali pártok továbbra is ott lesznek.

Azonban a provokációk ellenére "meg kell tartani a hidegvérünket, vagy, ahogy a miniszterelnök mondja, a stratégiai nyugalmunkat, mert ha be tudnak húzni az ideológiai vitákba, arra rámehet az EU-elnökség" - fogalmazott a miniszter.

Bóka János szerint "egy elnökség nem rúghatja be az ajtót". Úgy jellemezte a helyzetet: sokan azt várják, hogy "magyar alapanyagokból magyar ételeket fogunk főzni, de európai alapanyagokból európai ételeket fogunk főzni, és szórunk a tetejére egy kis pirospaprikát".

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.