Politika

Nagy Márton: marad a kamatplatform

Nagy Márton: marad a kamatplatform

2024. május 22., szerda
Nagy Márton: marad a kamatplatform

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).


 

A közlemény szerint megállapították, hogy az infláció sikeres letörését követően 2024-ben a kormány eredményesen újraindította, 2025-ben pedig minden remény meg van arra, hogy tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Ezt a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős mértékben támogatni fogja.

Az NGM közleménye szerint leszögezték, hogy a hitelezési folyamatok is pozitív irányt vettek az elmúlt időszakban, ami a gazdasági növekedés szempontjából is kulcsfontosságú. Ennek megfelelően áttekintették és kiértékelték a vállalati hitelek piacán történt akciós időszakot, melynek során a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében a bankok önkéntes módon, átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában nulla százalékra csökkentették a BUBOR feletti kamatfelárat. 

Az akció eredményei mindkét fél számára megnyugtatók és biztatók

 - írta az NGM.

Nagy Márton az egyeztetésen a családok védelme és a piaci hitelezés további felfuttatása érdekében arra kérte a bankszövetséget, hogy az elmúlt időszak hozamemelkedése ellenére a bankok tartsák fenn a lakossági lakáshitelek június 30-ig érvényben lévő, 7,3 százalékos önkéntes THM-plafonját. A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt figyelemmel fogja kísérni, ez ugyanis hozzájárulhat a piaci alapú hitelezés további megerősödéséhez, dinamizálásához - olvasható az NGM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.