Politika

Lázár János: a dél-alföldi régió fejlesztése kiemelt feladat

Lázár János: a dél-alföldi régió fejlesztése kiemelt feladat

2024. május 6., hétfő
Fotó: Lehoczky Péter
Lázár János: a dél-alföldi régió fejlesztése kiemelt feladat

A kormány számára a dél-alföldi régió fejlesztése kiemelt feladat - jelentette ki az építési és közlekedési miniszter hétfőn Makón.

LÁZÁR János; FARKAS Éva Erzsébet
Fotó: Lehoczky Péter. 


 

Lázár János a makói ipari parknál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány azt szeretné, ha Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged térségében is létrejönne egy ipari centrum, és Szeged végre a gyorsan fejlődő és erősen gyarapodó városok sorába lépne.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) Csongrád vármegyében két kiemelt projekttel foglalkozik: a makói ipari park ivóvíz- és szennyvíz-hálózatának bővítésével és a BYD szegedi beruházásához kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekkel - közölte a politikus.
    

A szegedi autóipari beruházáshoz szükséges több százmilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést teljes egészében az ÉKM valósítja meg. Ez magában foglalja az új autógyár összekötését az M5-ös autópályával, egy új terminál és a vasúti kapcsolat kialakítását a Szeged-Budapest vonallal, és a szükséges ivóvíz- és szennyvízkapacitás kialakítását

 - tudatta a miniszter. Hozzátette: a kormány garantálni fogja, hogy az üzem működéséhez rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű gáz és villamos energia is.

A BYD beruházása az egész térség számára fejlődési lehetőség, különösen azoknak a településeknek, amelyek felkészültek az autóipari beszállítók fogadására - hangsúlyozta Lázár János, hozzátéve, hogy Makó is ezek közé tartozik. Erre garancia az M43-as autópálya és az is, hogy a kormány tervezi a várost Szegeddel összekapcsoló vasútvonal felújítását, és megfontolja egy új elővárosi vasút, tram-train kiépítését is - közölte a miniszter.

A makói ipari park 119 hektáros területén jelenleg mintegy ötven vállalat működik. Szükség van a park legalább százhektáros bővítésére, amit a kormány kész támogatni - mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.

A Benepack Hungary Kft. ipari parkban megvalósuló fejlesztéséhez kapcsolódva indult el a napokban a ivóvíz- és szennyvízhálózat fejlesztése mintegy 3 milliárd forintból. Emellett bővítik a területet ellátó földgáz- és villamosenergia-kapacitást is

 - tudatta a Lázár János.

A kínai COFCO Packaging leánycége 27,5 milliárd forintos beruházással élelmiszeripari csomagolóanyagot gyártó üzemet épít Makón. A tervek szerint a műszaki átadás októberben, a próbaüzem még idén elindul, jövőre már teljes kapacitással működik majd a gyár - közölte a miniszter.

LÁZÁR János; FARKAS Éva Erzsébet
Fotó: Lehoczky Péter.

 

Magyarországon ma Kína a legnagyobb befektető. A megyében zajló kínai ipari beruházások mellett a politikus kiemelte a Budapest-Belgrád vasútvonal jó ütemben haladó építését. Ez Kína számára "pilot projekt" Európában, mert először jelenik meg az Európai Unió vasúthálózatán kínai biztosító- és irányítástechnológia - mondta.

Lázár János kitért arra is, Makó az elmúlt években "kiváló szövetségese volt a magyar kormánynak". "Közösen képesek voltunk ezt a korábban lemaradó és leszakadó régiót felzárkóztatni" - mondta. Az eredmények között említette a turizmus intenzív bővítését, a makói gyógyfürdő új szárnyának átadását, valamint az ipari park fejlesztését.

A június 9-i önkormányzati választásokról szólva úgy fogalmazott, a kérdés, hogy Makón a "marakodás vagy a gyarapodás" lesz a jellemző. Az ellenzéki pártok Makón marakodnak, miközben a városnak gyarapodásra van szüksége - mondta.

Lázár János leszögezte, a jelenlegi polgármester, Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) és csapata garancia Makó fejlődésére.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, a Benepack Hungary Kft. alumíniumdobozokat gyárt majd új üzemében. A beruházó választása a többi közt azért esett Makóra, mert innen kívánja kiszolgálni a környező országokban - elsősorban Romániában és Szerbiában működő - sör- és üdítőital-gyártó partnereit.

Az önkormányzat tavaly májusban döntött arról, hogy 10,1 hektáros területet biztosít az ipari parkban a gyár kialakítására. A 25 ezer négyzetméteres alapterületű gyártócsarnok és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények építése februárban kezdődött el. A beruházás első üteme 150 új munkahelyet teremt, és a cég 2026-ig további fejlesztéseket szeretne megvalósítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.