Politika

Hornung Ágnes: A magyar kormány a családokban hisz

Hornung Ágnes: A magyar kormány a családokban hisz

2024. május 28., kedd
Hornung Ágnes: A magyar kormány a családokban hisz

A demográfia és a verseny-képesség összekapcsolódik, egy nemzet lélek-száma az adott ország gazdasági súlyát is meghatározza - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, a Demográfia és versenyképesség az Európai Unióban című konferencián. Hornung Ágnes kijelentette: a magyar kormány a családokban hisz, arra törekszik, hogy a családok még erősebbé váljanak.

 

Felhőtlenül játszanak ezek a gyerekek a játszótéren. Ők még nem is sejtik, létezésük nem csupán szüleik számára jelent kimondhatatlan örömöt, de a nemzet egésze szempontjából felbecsülhetetlen.

Erről beszélt a családokért felelős államtitkár egy budapesti konferencián. Hornung Ágnes kiemelte, a gyermekek születése és egy ország versenyképessége szorosan összefügg. Ezért döntött úgy a kormány, hogy Európában egyedülálló módon támogatja a magyar kormány a családokat. Mint fogalmazott, az Európai Unióban a család fogalmát kikezdték, és kevesebb gyermek születik, ez pedig kultúránk és közös értékeink vesztéhez vezethet.

Magyarország kormánya 2010-ben a választók egyértelmű felhatalmazása alapján, azért indította el a családbarát fordulatot, hogy ez a veszély legalább minket, magyarokat ne fenyegessen, azóta rengeteget léptünk előre, sikerült helyre állítanunk a családok korábbi baloldal, liberális, kormányzás alatt háttérbe szorított megbecsülését. Akadt munka bőven de büszkék lehetünk arra, hogy ma már 30 támogatással és intézkedéssel segítjük a családokat.

A Miniszterelnökség államtitkára videóüzenetében azt mondta, Brüsszel bele akarja hazánkat préselni egy háborúba. Nem foglalkoznak a demográfia kérdésével, a tömeges migrációt választották, holott ez az európai identitást veszélyezteti - mondta Panyi Miklós.

Mi elutasítjuk a tömeges migrációt, e tekintetben sem engedünk a brüsszeli nyomásnak, mi úgy hisszük, hogy a jövő demográfiai és munkaerőpiaci kihívásait, a hazai gyermekvállalást ösztönzésével, a családok támogatásával igyekszik javítani. Ezel összhangban bevezettük és folyamatosan bővítjük Európa legkiterjedtebb és legösszetetteb családtámogatási rendszerét. Jelentős pénzügyi támogatásokkal segítjük a gyermekek megszületését. A CSOK plusz bevezetésével a magyar családok számára Európa legerősebb otthonteremtési eszköze áll rendelkezésre

 - mondta Panyi Miklós.

A konferenciát szervező Kopp Mária Intézet elnöke kifejtette, a folyamatosan öregedő, gazdasági lejtmenetben lévő Európa számára kiváló példa lehetne a magyar modell.

Magyarország azon kevés európai ország közé tartozik, ahol a gyermekvállalási kedv és a munkavállalási kedv egyszerre növekedett, ez két olyan tényező amik alapjaiba határozza meg a demográfiai helyzetünket illetve a versenyképességünket.

A konferencián elhangzott, az Unió versenyképessége szempontjából üdvös lenne, ha az EP-választások eredményeként a családbarát erők a mostaninál nagyobb képviseletet szereznének.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.