Politika

A közvélemény-kutatások eredményeit összesítő lap készült

A közvélemény-kutatások eredményeit összesítő lap készült

2024. május 29., szerda
A közvélemény-kutatások eredményeit összesítő lap készült

Új weboldal jött létre a magyarországi közvélemény-kutatói szakma iránti közbizalom erősítése és a minőségi közvélemény-kutatások védelme érdekében.

 

Létrejött a Pártpreferencia.hu oldal, amely közérthetően és szakmailag megalapozottan mutatja be az egyes közvélemény-kutató intézetek „legvalószínűbb listás választási eredményre” vonatkozó pártpreferencia-adatait – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nézőpont Intézet.

A közvélemény-kutatói együttműködésben létrejött weboldal célja a magyarországi közvélemény-kutatói szakma iránti közbizalom erősítése és a minőségi közvélemény-kutatások védelme. Manapság a közvélemény-kutató intézetek által mért

párterőviszonyok a mindennapos hírverseny részévé váltak, amely a kutatói szakma magas presztízsét tükrözi.

A felületes szemlélő számára azonban az egyes intézetek kutatási közleményei sok esetben teljesen eltérőnek tűnnek, ami aláássa a közvélemény-kutatások iránti közbizalmat.

Az újonnan létrehozott weboldal arra vállalkozik, hogy az egyes közvélemény-kutató intézetek egymással összehasonlítható pártpreferencia-adatait egy közös oldalon elérhetővé tegye. Ennek érdekében minden közvélemény-kutató intézet pártpreferencia-publikációjából csak a „legvalószínűbb pártlistás választási eredmény” kategóriába tartozó adatokat közli, és az egyes intézeteket is arra kérte, definiálják, melyik adatuk feleltethető meg ennek.

Az oldal célja nem az egyes intézetek adatainak újraértelmezése, minősítése vagy másodelemzése, csupán az adatok összegyűjtése és bemutatása.

Az újonnan létrehozott weboldal mostantól folyamatosan, így az EP- és az önkormányzati választások előtt is követi és gyűjti a publikált közvélemény-kutatások pártpreferencia-eredményeit, amelyeket vizuálisan könnyen értelmezhető módon is közzétesz és rendszeres időközönként írásosan is összefoglal.

Az oldal minden olyan országos pártpreferencia-adatot feltüntet, amelynek publikáló intézete, adatfelvételi ideje és módszertana beazonosítható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.