Politika

Orbán Viktor következő felszólalását várják

Orbán Viktor következő felszólalását várják

2024. április 13., szombat
Orbán Viktor következő felszólalását várják

A mértékadó The Brussels Times legolvasottabb cikke a jövő heti Nemzeti Konzervatívizmus Konferenciára fókuszál, amelyen az egyik sztárfelszólaló Orbán Viktor miniszterelnök lesz. Eközben Európa fővárosában a szélsőbaloldali antifa tagjai a szocialista vezetéssel közösen tesznek meg mindent az esemény ellen.


Nyugat-Európában minden szem a jövő heti Nemzeti Konzervativizmus Konferenciára (NatCon) szegeződik: a mértékadó The Brussels Times legolvasottabb cikke az eseménnyel kapcsolatos.

A nagy érdeklődés persze nem véletlen:

az eseményen olyan felszólalók lépnek a színpadra Orbán Viktor miniszterelnök mellett, mint Gerhard Müller német bíboros, Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, továbbá számos befolyásos EP-képviselő, valamint díjnyertes könyvek szerzői és elismert tudósok.

Nem ez az első alkalom, hogy Európa így figyel, sőt, néhány héttel ezelőtt a nemzeti konzervativizmus növekvő szerepe került a fókuszba a világ egyik legelismertebb hetilapja, a The Economist címlapján is - írja a Mandiner.

Az összeállításban elsősorban Donald Trump és Orbán Viktor politikáját elemezték: megállapították, hogy fontos tagjai annak a globális közösségnek, amelyet egy ideológia köt össze. „Érzik, hogy most övék a konzervativizmus, és igazuk lehet” – írták a szerzők.

A „Nemzetállamok megőrzése Európában” téma köré épülő NatCont az elmúlt években többek között Londonban, Washingtonban, Rómában és Miamiban szinte probléma nélkül tartották meg – csupán a koronavírus okozott nehézséget –, sőt, két éve Brüsszelben is, ám mára úgy tűnik, az Európai Unió fővárosában végérvényesen elszabadult a pokol.

A véleménynyilvánítás szabadságát semmibe véve antifasista csoportok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék az eseményt, a szocialista városvezetés pedig láthatóan nem áll ki a demokrácia értékei mellett.

Az esemény főszervezője, a világhírű Edmund Burke Alapítvány vezetője, Yoram Hazony elárulta, az önkormányzat szocialista vezetése nyomást gyakorolt a magántulajdonban lévő helyszínre, hogy ne adjanak otthont a konzervatív eseménynek.

Hihetetlen, hogy Brüsszel a demokráciák szövetségének fővárosa akar lenni, de a saját városában nem tűri el, hogy a konzervatívok kritikát mondhassanak a baloldalról. Ha Brüsszel nem tud befogadni egy vitát, akkor Európa fővárosa sem lehet

– szögezte le Hazony, aki a történtek ellenére látványos konferenciát ígér.

Nem ez az első eset, hogy a jogállamiságért aggódó Nyugaton páros lábbal tiporják a szólásszabadságot. Németországban az állami pénzből működő akadémiai alapítvány vezetősége megijedt egyetlen liberális újságírótól, ezért nem engedi, hogy ösztöndíjasa, a Magyarországgal értékközösséget vállaló Werner J. Patzelt professzor a téma megkerülhetetlen szakértőjeként a konzervativizmusról tartson előadást.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.