Politika

Orbán Viktor: Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?

Orbán Viktor: Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?

Szabadság vagy elnyomás? Ki vezesse az európai jobboldalt? Mit gondol Ukrajnáról?

2024. április 17., szerda
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor: Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?

Szabadság vagy elnyomás? Ki vezesse az európai jobboldalt? Mit gondol Ukrajnáról? – a miniszterelnök azon a rendezvényen szólalt fel, amit korábban a baloldali városvezetés megpróbált betiltani.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Fotó: MTI/Fischer Zoltán

 

Hatalmas nemzetközi botrányt okozott, hogy kedden egy végzés alapján blokád alá vonta a belga rendőrség a NatCon konferencia helyszínét. Több órás tárgyalás után a belga bíróság hivatalosan is megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést, ami így szerdán folytatódhatott. 

A szerdai nap fő szónoka Orbán Viktor miniszterelnök, aki Yoram Hazonyval beszélget a konferencián. Hazony megjegyezte, hogy korábban már Rómában fogadták a magyar miniszterelnököt - írja a Mandiner.

Hazony elmondta: korábban hiányzott a politikai vezetés a nemzeti konzervatív mozgalomban. Szerinte Magyarország az, amely vezető szerepet vállalte téren.

Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette: megfelelő méretű országra van szükség, ahhoz, hogy politikailag ténylegesen vezetni tudja valaki a mozgalmat. Szerinte erre Olaszország vagy Franciaország alkalmas.

Fontos, hogy harcoljunk a szabadságért, és ez aktívabbá tesz minket

 – mondta. 

Orbán szerint mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb. 

Váltsuk le a vezetést. Ha rossz a vezetés le kell cserélni. Ez nem csak politikai kijelentés, hanem tény.

– mondta Orbán az EP választások céljáról. 

A zöld átalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott – sorolta a problémákat miniszterelnök.

Orbán visszautasította, hogy populista lenne, mert ő ígéreteket tett és meg is tartotta őket. „Ez nem populizmus, ez politika.”

Kommunizmus végéről elmondta: „Életem egyik legjobb időszaka volt.” A nyolcvanas évek végén hasonló nyomást helyeztek rájuk, mint ami a konferencián történt.

Ma a fő kérdés a szabadság. 

Elnyomás vagy szabadság? A szabadság veszélyben van Brüsszelben, ami megnyilvánult tegnap. Harcolnunk kell a szabadságért, akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!” – jelentette ki. 

 

A migrációról

„A civilizációnk keresztény gyökerekkel rendelkezik. Akik ide szeretnének jönni azok iszlám civilizációból érkeznek.”

Mint nagyapa érdekel a kérdés milyen ország lesz Magyarország 2100-ban.

Orbán szerint a migráció tétje, hogy milyen civilizáció lesz Európában. „Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” – tette fel a költői kérdést.

Hozzátette iszlám is egy értékes civilizáció, de „a két civilizáció keverése nem hoz jó dolgokat.” Azt is kiemelte, hogy a nemzeteknek joga van dönteni a migrációról, s arról, hogy kivel akarnak együtt élni – mondta. 

 

Kereszténység kérdése

Orbán Viktor elmondta: a magyarok is gondban vonnak, csökken a vallásosság Magyarországon, az egyház pedig nem erős. 

Kereszténynek lenni nehéz

– sokkal nagyobb a kísértés, hogy ne kövessük Jézus tanításait – tette hozzá. 

Az állam ugyanakkor a kulturális örökség fenntartásáért sokat tehet. De „nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy egy vallást kövessenek” – mondta. „Próbáljuk támogatni a családokat, hogy meggyőzzük a fiatalokat, hogy a család jó dolog” – jelentette ki, hozzátéve: lassan nő a gyermekvállalási kedv.

 

A háborúról

Yoram Hazony megkérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mit mond arra, hogy azt állítják róla, hogy ő „Putyin legközelebbi szövetségese.” Orbán szerint a szövetség nagyon erős kifejezés. 

 „Egyszerű geopolitikai stratégiánk van, nem akarunk közös határt Oroszországgal. Tiszteljük Ukrajna szuverenitását, nemzetközi jogait” – mondta hozzátéve, hogy Putyin megszállása ellene van a nemzetközi jogoknak. 

„Ukrajna ma csak egy protektorátusa a Nyugatnak” – tette hozzá. 

Azt is elmondta, hogy mindig jó gazdasági kapcsolat volt Oroszországgal: amit nem akar feladni. 

Ez nem a magyarok háborúja

– jelentette ki Orbán Viktor. 
A nyugat ezt a saját háborújának tekinti, de meghalni nem akarnak – tette hozzá.  S hogy mi a háború oka? Egyszerű: a NATO-tagság kérdése. Az oroszok ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen egy pufferzóna Oroszország és a NATO között. 

„Ennek a háborúnak nincs megoldása a csatatéren” – tette hozzá.

 

Izrael

Végezetül Hazony Izraelre terelte a beszélgetést. Orbán Viktor elmondta: 200 ezer magyar származási zsidó él Izraelben. 

Ez nem csak geopolitikai kérdés számunkra

 – jelentette ki a háborúról. Az egyik legnagyobb zsidó közösség Európában Budapesten él – folytatta a miniszterelnök – Izrael tekintetében pedig kijelentette: mindig jó államközi kapcsolataink voltak.

„Nagyszerű vezető Netanjahu” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki elismerte, hogy ilyen módon elfogult az izraeli vezetővel kapcsolatban. 

Elmondta: reméli, hogy nem terjed tovább a háború.  Netanjahunak pedig Istentől jövő bölcsességet kívánt a helyzet megoldásához. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.