Politika

Nacsa Lőrinc: célunk a béke melletti kiállás és a nemzeti kisebbségek jogainak erősítése

Nacsa Lőrinc: célunk a béke melletti kiállás és a nemzeti kisebbségek jogainak erősítése

2024. április 15., hétfő
Nacsa Lőrinc: célunk a béke melletti kiállás és a nemzeti kisebbségek jogainak erősítése

Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) is egyértelmű a magyar Országgyűlés delegációjának célja: a béke melletti kiállás és a nemzeti kisebbségek jogainak erősítése - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője.

 

Nacsa Lőrinc - aki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes tavaszi ülésszakán vesz részt - közölte: "forrong a világ", számos helyen van háború, fegyveres vagy más jellegű konfliktus.

Szavai szerint joggal vetődik fel a kérdés: hol van az európai béketerv? A béketerv helyett azonban háborús készülődés és "háborús pszichózis" uralkodik a nyugati, baloldali politikusok között, pedig - mint kiemelte - az európai szervezeteknek a békén és a biztonságon kellene dolgozniuk. Ezért hozták létre őket - mondta.

Tájékoztatása szerint az egyhetes strasbourgi tanácskozás napirendjén szerepel Irán vasárnap hajnali támadása Izrael ellen és a közel-keleti helyzet lehetséges eszkalációjának kérdése. 

Úgy a Hamász iszlamista terrorszervezet, mint Irán támadását innen, Strasbourgból is elítéljük

- fogalmazott.

Azzal összefüggésben, hogy Moldova külügyminisztere jelen van az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén, Nacsa Lőrinc kijelentette: Magyarország támogatja Moldova uniós csatlakozását. Hangsúlyozta: az Európai Unió, mivel csak a háborúval foglalkozik, le van maradva a bővítéssel.

Fontos lenne, hogy az EU ne vesztegessen több időt és ne kapcsolja egymáshoz a keleti partnerség országainak csatlakozási folyamatát, hiszen ennek egy érdemalapú, objektív folyamatnak kell lennie minden egyes ország esetében

- fogalmazott a politikus, majd hozzátette: az Európa Tanácsnak meg kell adnia minden támogatást Moldovának az uniós csatlakozás útján.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, a strasbourgi közgyűlés "forró témája" Koszovó Európa Tanács-i csatlakozási kérelme. A vonatkozó jelentésből megállapítható, hogy a csatlakozáshoz szükséges feltételek egy része még nem telesült - hívta fel a figyelmet.

A magyar álláspont egyértelmű: nem tudjuk támogatni Koszovó csatlakozását az Európa Tanácshoz, hiszen a nemzeti kisebbségi kérdéseket eddig nem sikerült az érintett felek bevonásával és számukra is megnyugtatóan rendezniük

- tette hozzá nyilatkozatában Nacsa Lőrinc.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.