Politika

Elismerte Orbán Viktor igazát az Európa Tanács elnöke

Elismerte Orbán Viktor igazát az Európa Tanács elnöke

2024. április 12., péntek
Elismerte Orbán Viktor igazát az Európa Tanács elnöke

Az uniós átirányítási mechanizmust alaposan meg kell tárgyalni, a magyar és a lengyel miniszterelnököknek igazuk van abban, hogy jelenlegi formájában a tervezet nem elfogadható – erről az Európa Tanács elnöke, Charles Michel beszélt Lengyelországban. Hozzátette, hogy a témát nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról, már csak szolidaritásból is meg kell találni a megoldást.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek igaza van az uniós átirányítási mechanizmus ügyében, a témáról beszélni kell – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban pénteken sugárzott interjúban. Charles Michel az Európai Unió új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ez alkalomból nyújtott több témára is kiterjedő interjút a lengyel hírtévének - írja a Világgazdaság.

Az ET elnöke arra a kérdésre is válaszolt, a találkozón megvitatták-e, hogy Donald Tusk és Orbán Viktor ellenzi az uniós áthelyezési mechanizmus végrehajtását, amely az Európai Parlament (EP) által szerdán megszavazott migrációs és menekültügyi csomag részét képezi.

A migrációs csomag „nagyon nehéz téma, amelyet végül megszavaztunk az EP-ben” – válaszolt Michel, hozzátéve: a folyamat továbbra is tart, „hiszen így működik az európai törvényhozás”.

A két politikai vezetőnek abszolút igaza van

– folytatta Charles Michel

Mi viszont látjuk, hogy (az EU-n kívüli országok) a migránsokat eszközként használják fel, és hogy fegyvernek tekintik őket a hibrid támadások erősítése céljából

– fogalmazott.

Donald Tusk szerdán kijelentette: 

Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba. 

„Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája” – tette hozzá, megjegyezve, hogy vannak bizonyos szövetségkötési lehetőségei, ezért Lengyelországra nem vonatkozik majd a migránsok áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelezettség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.