Politika

A zöldenergia-átállás éllovasa lehet Magyarország

A zöldenergia-átállás éllovasa lehet Magyarország

2024. április 12., péntek
A zöldenergia-átállás éllovasa lehet Magyarország

Egy globális átalakulásnak nem követője, hanem éllovasa lehet Magyarország azzal, hogy a zöldgazdasági átállás terén vezető pozícióba kerülhet - hangsúlyozta a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos pénteken Keszthelyen.

 

György László emlékeztetett arra, hogy április 15-ig van lehetősége bárkinek online kitölteni a 13 kérdésből álló zöldenergia nemzeti konzultációt, amelyben az emberek véleményére kíváncsiak.

Úgy vélekedett: nemcsak magyarok százezreinek tudnak évtizedekre előre jól fizető munkát biztosítani a zöldátállás révén, de unokáinknak is tiszta, környezetbarát, fenntartható életet teremthetünk. Óriási a tétje a zöldgazdasági fordulatnak, ugyanis 2020-ban 1300 milliárd dollárt tett ki ez a szegmens a világgazdaságban, de 2050-re ez az összeg elérheti a 10 300 milliárd dollárt - ismertette a politikus.

Kifejtette, hogy négy dimenziója van a zöldgazdaságnak: 

az energiatermelés, a -tárolás, a technológiák és az újrahasznosítás.

Magyarország 2020-ban kitűzött célja szerint tíz év alatt el fogja érni, hogy a villamosáram-termelés 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen, miközben a naperőművi kapacitások növekedése már most elérte a 2030-as célt. Az akkumulátorok gyártásában Kína, az Egyesült Államok és Németország után a negyedik legnagyobb kapacitással rendelkezik majd Magyarország 2030-ra - közölte György László.

 

Beszélt arról is, hogy a napenergia plusz program 75 milliárd forintot biztosít a családoknak, most indul el az új otthonfelújítási program, a vállalkozásoknak a zöldátálláshoz kedvezményes hitelt kínálnak, 30 milliárd forintos keretből elektromos autók vásárlását segítik, a 25 ezer lakosúnál nagyobb településeken pedig csak zöldbuszok vásárlását támogatja a kormány. Az akkumulátorok újrahasznosításának terén is élen jár Magyarország, a hulladékkoncessziónak köszönhetően képes megszervezni ezt az energiaigényes technológiai és alapanyag-ellátási folyamatot.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.