Politika

Orbán Viktor beszéde Európa jövőjéről is szólt

Orbán Viktor beszéde Európa jövőjéről is szólt

2024. március 17., vasárnap
Orbán Viktor beszéde Európa jövőjéről is szólt

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én elmondott beszéde Európa, az Európai Unió jövőjéről, a háború és béke kérdéséről is szólt - mondta Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd. Március 15. - Állami díszünnepség a Múzeumkertben


 

Hozzátette: az ellenzéki pártok megemlékezésein elhangzott beszédekből az tűnt ki, hogy csökkenteni akarják a háborúra irányuló közfigyelmet.

Orbán Viktor beszéde szólt a múltról, a politikai aktualitásokról is, és a jövőről is - mondta, megjegyezve, ezek azért függnek össze, mert olyan választási kampány következik, amelyben a múlt tanulságait levonva a jelen politikai helyzetben kell olyan döntést hozni, amely nem öt évre, hanem jóval több időre befolyásolja majd Európa jövőjét.

Hozzátette, a miniszterelnök beszélt arról is, vannak olyan európai politikusok, politikai erők, amelyek szeretnék Európát bevonni az Ukrajnában dúló háborúba, ezzel "szeretnék Európát gyengíteni..., sikertelenné tenni".

Pócza István szerint a választás olyan döntés, amely mindenki számára nemcsak lehetőség, hanem ebben az esetben majdhogynem kötelesség is Magyarországon és Európában. Hozzátette, Orbán Viktor beszédében megfogalmazta: a háború és béke kérdéséről is szó van az európai parlamenti választáson.

A programvezető szerint a korábban kifejtett ellenszéki véleményekből "egyértelműen le lehet vonni azt a következtetést, hogy ők sok tekintetben közel állnak Scholz-hoz, ne adj Isten, Macronhoz, aki akár már csapatokat is küldene Ukrajna területére".

Pócza István közvéleménykutatásokra hivatkozva kijelentette: a magyar emberek nem akarják, hogy az országot bevonják a háborúba, ezért, ha az ellenzéki pártok ezzel szemben pozícionálják magukat, szinte automatikusnak mondható a választási vereségük.

Az alapítvány programvezetője reagálva Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjének ünnepi beszédében tett kijelentésére a nyugdíjasok helyzetéről kifejtette: lehet azt mondani, hogy adjunk még többet a nyugdíjasoknak, próbáljunk még többet segíteni, kifejezni a hálánkat, de azért azt mondani, "hogy a nyugdíjasok rettenetes állapotban vannak, finoman szólva is hazugság".

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.