Politika

Emmanuel Macron NATO-csapatokat is küldene

Emmanuel Macron NATO-csapatokat is küldene

A pénteki tárgyalásokra a dolgok befoltozásának lehetőségeként tekintették.

2024. március 16., szombat
Emmanuel Macron NATO-csapatokat is küldene

Emmanuel Macron minden szövetségesét megpróbálja meggyőzni Ukrajna további támogatásáról. A háborúpárti francia elnök NATO-csapatokat is küldene az országba.

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök egységbemutatót rendeztek Berlinben, hogy enyhítsék a hetek óta tartó vitákat Franciaország és Németország között.

 

A Politico brüsszeli hírportál cikke szerint Scholz ragaszkodott ahhoz, hogy „az egység az erő”, míg Macron azt hangoztatta, hogy a három vezető „egységesen és határozottan” támogatja Ukrajnát.

A Franciaország és Németország között az Ukrajna támogatása miatt kialakult feszültség az elmúlt napokban tárult a nyilvánosság elé, és a pénteki tárgyalásokra a dolgok befoltozásának lehetőségeként tekintették. Azt remélték, hogy Tusk, aki miniszterelnökké válása óta először csatlakozott a háromoldalú csúcstalálkozóhoz, segít majd közvetíteni Scholz és Macron között.

A találkozó előtt Tusk növelte is a tétet az X-en. Azt írta, hogy Ukrajnának „kevesebb beszédre és több lőszerre van szüksége”, ami nyilvánvalóan Macron megrovása volt – írja a Politico. 

A francia elnök egyre durvább retorikát fogalmazott meg az utóbbi időben az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. A háborúpárti francia elnök az elmúlt hetekben folyamatosan arról beszél, hogy nem szabad kizárni a nyugati csapatok jelenlétét Ukrajnában. Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az államfő a legutóbbi interjújában úgy fogalmazott: 

Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön

 – fogalmazott a francia elnök.

Párizst Ukrajna támogatásával kapcsolatban több kritika is érte, mert ugyan keményen beszél a francia vezető, de országa lemaradt a Kijevnek adományozott tényleges katonai segélyek tekintetében.

Berlinben Macron békésebb hangnemet ütött meg szövetségeseivel szemben, és azt mondta, hogy a három ország elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, „ameddig csak kell”, de „soha nem idéz elő eszkalációt”.

Scholz szerint a vezetők megállapodtak abban, hogy Ukrajnának töltényeket vásárolnak a globális piacon, felpörgetik a termelést, és a befagyasztott orosz eszközökből származó váratlan nyereséget védelmi felszerelések finanszírozására használják fel a jövőben – ez elmozdul Berlin korábbi álláspontjához képest, de továbbra sem világos, hogy ez hogyan fog működni a jövőben – írja a Politico.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.