Politika

Orbán Viktor: a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez

Orbán Viktor: a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez

Orbán Viktor: a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, "nincs kegyelem".

2024. február 26., hétfő
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Orbán Viktor: a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez

Az Országgyűlés plenáris ülésének elején Orbán Viktor ismertette, a mai ülésen elfogadják Novák Katalin köztársasági elnök lemondását, megválasztják az új államfőt és jóváhagyják Svédország NATO csatlakozását.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán. Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén szólal fel napirend előtt

 

 

A miniszterelnök megköszönte a távozó elnökasszony eddigi munkáját. Mint fogalmazott, 

az elnökasszony lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni: El kellett volna utasítani, nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt. 

Hozzátette, Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik. Kiemelte, az elkövetőek meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, ami alól nem lehet kibúvót keresni. Kiemelte, aki nevelőként nem a gyermek pártját fogja, annak nincs mentsége és nem számíthat kegyelemre Magyarországon. Hogy a történtek ne ismétlődhessenek meg soha többé, Orbán Viktor a hatályos jogszabályok áttekintését szorgalmazta, azok ennek megfelelő módosítását, szigorítását.

A kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető, semmilyen indokkal. (...) A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények súlyos aggályokat vetnek fel. Vizsgálatot rendeltem el, ami minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére vonatkozik. Átvilágítunk mindenkit – húzta alá a kormányfő. Kiemelte, hogy a gyermekek ellene elkövetett bűncselekmények erős indulatokat váltanak ki, ezért joggal várják el a hatóságoktól, hogy a legalaposabb vizsgálatokat végezzék el. 

A miniszterelnök elmondta, hogy megkezdődik az együttműködés Svédországgal a kutatás-fejlesztés területén is. Arra kérem a képviselőket, hogy szavazzák meg Svédország NATO-csatlakozását

 – tette hozzá.

Szót ejtett róla, hogy két éve tört ki az orosz-ukrán háború, a pusztítás mértéke pedig felfoghatatlan. Emlékeztetett, hogy Magyarország legnagyobb humanitárius segítségnyújtásával támogatjuk Ukrajnát. Ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. Véget kell vetni a háborúnak – húzta alá a kormányfő. Hozzátette: nem akarunk egy elhúzódó háború szomszédságában élni. Kiemelte, hogy a tűzszünetért és a békéért fognak dolgozni.

Az előttünk álló ülésszak munkájához mindannyiuknak sok sikert kívánok – fogalmazott Orbán Viktor.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.