Politika

Így állnak a magyar pártok öt hónappal az EP-választások előtt

Így állnak a magyar pártok öt hónappal az EP-választások előtt

"A Fidesz régóta ugyanúgy áll, mint tavaly áprilisban, ami komoly eredmény, akár globális összehasonlításban is."

2024. január 11., csütörtök
Így állnak a magyar pártok öt hónappal az EP-választások előtt

A Nézőpont Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen ismertették a részleteket.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Június 9-én egyszerre tartanak hazánkban önkormányzati és európai parlamenti választásokat. Nagyjából öt hónappal a voksolást előtt kerekasztal-beszélgetést tartottak a témában, az eseményen részt vett a Nézőpont Intézet, az Alapjogokért Központ, a Századvég Alapítvány, a Magyar Társadalomkutató és a Real-PR 93 - írja a Mandiner.

Az eseményen bemutatták az egyes kutatóintézetek méréseit, amik alapján összességében elmondható:

a kormánypártok támogatottsága a gazdasági gondok, a magas infláció és a bizonytalan nemzetközi környezet ellenére érdemben nem változott tavaly április óta,

az ellenzéki oldal azonban tovább töredezett, az egyes formációk népszerűsége pedig inkább apadt az elmúlt időszakban. Valamennyi intézet az 50 százalék környékére méri a kormánypártokat a biztos szavazók körében, míg a tavalyi ellenzéki összefogás pártjait együtt a 30 és a 19 közötti sávban.


Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója is arról beszélt,

a DK domináns pozícióra tör, ők a legerősebbek a baloldalon, ahonnan még a Momentum, valamint a Mi Hazánk jutna csak be az Európai Parlamentbe. 

Ismét 13 mandátuma lehetne a Fidesznek, ez azonban csak az aktuális állapotokat tükröző adat.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője rámutatott: a friss adatok alapján 55 százalékos lehet a részvétel, mivel az egy időben tartandó helyhatósági választások felhúzzák a legutóbbi, 2019-es EP-választás 43 százalékos arányát. Szintén megerősítette:

a Fidesz régóta ugyanúgy áll, mint tavaly áprilisban, ami komoly eredmény, akár globális összehasonlításban is.

Az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd bőven 5 százalék alatt tengődnek, esetükben így akár felmerülhet az összefogás gondolata is az EP-választáson.

 

A teljes cikk itt található.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.