Politika

Elkezdte az újabb adatgyűjtést Bajnaiék

Elkezdte az újabb adatgyűjtést Bajnaiék

2024. január 6., szombat
Elkezdte az újabb adatgyűjtést Bajnaiék

Aki aláírja Juhász Péter frissen indított előválasztási petícióját, annak adatai az észtországi Datadat OÜ nevű cégnél kötnek ki.

Mindig ban ürügy a közös "munkára" (Fotó: Origo)

 

Online petícióban kér támogatást az előválasztási kezdeményezéséhez Juhász Péter, a botrányairól elhíresült baloldali aktivista, aki Belváros-Lipótvárosban készül ringbe szállni júniusban a polgármesteri posztért. A 2018-as választásokon jelöltként nagyot bukott politikus-aktivista most azzal érvel, hogy az ellenzéki oldalon csupán színjáték zajlik, az előválasztást sem a DK, sem a Momentum jelöltje nem gondolja komolyan. Juhász a közösségi oldalán közzétett posztjában pénteken azt írta: a helyzet erősen emlékeztet a mindenhol jelenlévő DK-Momentum párharcra, hiszen itt is a DK-s Molnár Gyula kabinetfőnöke Kovács Alex és a Momentum erős embere, Kerpel-Fronius Gábor a jelöltek, és mindkettő „kő keményen ragaszkodik a pártja feltételeihez.” A vita szerinte az, hogy csak személyesen, vagy online is szavazhassanak-e a hívek, Juhásznak azonban, mint írja, nincsenek feltételei, a lényeg, hogy valamilyen módon legyen előválasztás a kerületben.

A petíciós kampánynak azonban lehet más célja is, ami túlmutat a látszólagos baloldali perpatvaron, ugyanis az aláírásgyűjtő felületen található adatkezelő és feldolgozó cégek között feltűnik a Datadat OÜ, amely a baloldal külföldi finanszírozási botrányából ismert DatAdat csoport egyik tagja. Tehát a Juhász által indított előválasztási felhívást aláírásukkal támogatók személyes adatai Bajnai Gordon korábbi baloldali miniszterelnök és bizalmasai érdekeltségénél landolnak. A Datadat OÜ egy Tallinban bejegyzett adatkezelő cég, amelynek az észt cégnyilvántartásban elérhető adatok szerint Ficsor Ádám, egykori titokminiszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kabinetfőnöke, valamint Szigetvári Viktor, Bajnai korábbi kabinetfőnöke az ügyvezetői.

Emlékezetes, hogy a 2022-es országgyűlési választások után kiderült, hogy több millió dollár érkezett az Egyesült Államokból a baloldalhoz a kampányidőszakban, sőt még jóval a választások után is.

 A botrány kirobbanását követően indult titkosszolgálati vizsgálat a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozott jelentése szerint megállapította, hogy az Action for Democracy nevű Amerikában bejegyzett szervezettől a hazai baloldalnak továbbított 3 milliárd forint jelentős része – közel 2 milliárd forint a DatAdat csoporthoz került.

Nem véletlen, hogy a dollármilliókból Juhász Péter is részesedett, hiszen ő is Bajnai Gordon bizalmasának számít, elnöke volt a korábbi miniszterelnök által alapított – azóta már megszűnt - Együtt nevű pártnak. A Magyar Nemzet tavaly számolt be arról, hogy részben a külföldről érkező milliárdokból finanszírozhatták a Nerpédia nevű portál több tízmillió forintból hirdetett kormányellenes kampányanyagait. A 2021 nyarán Juhász által létrehozott oldalon keresztül 38,3 millió forintot költöttek 660 Facebook-tartalom népszerűsítésére, illetve további 28,6 millió forintot 2961 Google-hirdetésre. Összességében tehát több mint hatvanmillió forintért hirdették a Juhász Péter-féle oldal tartalmait, de csak a választási kampányban. Az utolsó bejegyzést ugyanis a 2022-es parlamenti választás előtti napon tették ki és április 3-a után egyáltalán nem hirdették az oldalt, amely ma már elérhetetlen.

A Nemzeti Információs Központ már említett jelentése szerint a Bajnai Gordon nevével fémjelzett, külföldről pénzelt DatAdat-csoport partnerei között feltűnt Juhász KözösÜgyünk Nonprofit Kft.-je is, amely a Nerpédia Facebook-hirdetéseit, illetve Juhász Péter videóinak népszerűsítését fizette.

A kapcsolat a jelek szerint ma is kiváló Juhász és Bajnaiék között. Erre utal, hogy a most indított petíció egyik adatkezelője a Datadat OÜ. Az aláírásgyűjtés alkalmas a választói adatbázis növelésére, amit a baloldal a kampány időszakban hasznosíthat.

Borítókép: Bajnai Gordon és Juhász Péter  (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.