Politika

Egymillió migráns érkezett Európába 2023-ban

Egymillió migráns érkezett Európába 2023-ban

2024. január 7., vasárnap
Egymillió migráns érkezett Európába 2023-ban

Harcosok özönlötték el Európát – erről beszélt a biztonságpolitikai szakértő az M1-en. A becslések szerint tavaly több mint egymillió migráns érkezett Európába, főleg fiatal férfiak, akik közül sokan katonák voltak. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ennyi ember óriási bevételt és utánpótlást jelent a bűnszervezeteknek.

Migránsok lépik át a magyar-szerb határt az épülő ideiglenes határzár mellett Röszke térségében

 

Horgos külterületén valóságos falut építettek maguknak az illegális bevándorlók. A migránsok jelentős része innen indult megtámadni a magyar határzárat. A szerb rendőrségnek jelenleg sikerült eltávolítania a migránsokat a környékről, a helyiek mégis tartanak tőlük. „Én is tartok kutyát, én sem engedem azt hogy meg legyenek kötve, éjszaka én is elengedem őket, természetesen a kaput zárom” – mondta egy helybéli.

Észak-Vajdaságban fegyveres összecsapások is voltak 2023-ban.

Ezeknek a nyomai még most is látszanak a migránsok táboraiban. Töltények dobozai, illetve kilőtt töltények még mindig találhatók az épületek között és az épületekben – számolt be a Híradót tudósító Loboda Árpád. Az elhagyott épületeket korábban több száz illegális bevándorló tartotta megszállás alatt. Az udvaron hatalmas szeméthegyek árulkodnak arról, hogy néhány héttel ezelőtt itt még itt voltak.

Az épületek belsejében arab feliratú üzeneteket hagytak a falakon az utánuk érkezőknek. Mindenütt az 505-ös embercsempész csoport hatalmát hirdetik.

 „Egy alkalommal arra értem haza, hogy a migránsok minden kerítést felszakítottak. Megpróbáltak elszökni a rendőrök elől. Kábítószert is találtak náluk. 

Borzasztó volt. A rendőrség mindenhonnan elvitte őket. Csak innen mellőlünk három autóbusszal szállítottak el” – idézte fel egy helyi ember. A zomboriakat is megviselték a 2023-as események. Azt mondják: a rendőri tisztogatás előtt rettegésben éltek.

Mindennapossá vált a fegyverhasználat

„A rendőrség sokáig őrizte az elhagyott épületeket ahová beköltöztek, nem engedték, hogy visszatérjenek. Sokat be is gyűjtöttek” – mondta el egy Zomborban élő. Szerbiába tavaly több mint százezer illegális bevándorló érkezett, legalábbis a hivatalos adtok szerint. De a valós szám ennél is nagyobb lehet.

„Harcosok özönlötték el Európát”

– erről Horváth József beszélt az M1-en. A biztonságpolitikai tanácsadó azt mondta: több mint 1 millió migráns érkezett Európába 2023-ban. Főleg 18 és 40 év közötti férfiak, akiknek jelentős része korábban hadseregben szolgált. „A hadban álló Ukrajna védekezéséhez 500 ezer katonát szeretne behívni, ehhez képest elképzelhetjük, hogy 1 millió katona a nyugat-európai országokban milyen hihetetlen utánpótlást biztosít a bűnszervezeteknek, azoknak a radikális iszlamista terrorcsoportoknak, akik felszívják ezeket” – magyarázta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

A szakértő kiemelte: 

míg Magyarországon biztonságban tudtak ünnepelni az emberek karácsonykor, addig más európai országokban például Franciaországban 100 ezer fegyveres volt az utcákon azért, hogy megvédje a lakosságot.

Rendőrautó az ideiglenes biztonsági határzárnál, a védelem itt kezdődik (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Európának határozott lépéseket kellene tennie a még súlyosabb, migrációs hátterű események megelőzésére – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. Bakondi György úgy értékelte a helyzetet: a 24. órán túl vagyunk. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Európa nagyvárosaiban migránsok részvételével olyan események zajlottak – a többi között a Hamász melletti tüntetések –, amelyek azt jelzik, hogy az illegális bevándorlók egyre nyíltabban és egyre erőszakosabban kerülnek konfrontációba az államhatalommal.

A bevándorlók ezzel is kifejezik hozzáállásukat a befogadó ország jogrendjéhez, államhatalmi szervezeteihez és lakosságához – tette hozzá Bakondi György.

„Szó sincs a részükről integrációról és felzárkózásról”

– emelte ki, megjegyezve, hogy egyre több a bűncselekményekkel és a terrorizmussal összefüggő esemény. A főtanácsadó a júniusi európai parlamenti választásokra utalva közölte: abban bíznak, hogy az említett, súlyos következményekkel járó események talán az idén fordulathoz vezetnek az európai szintű döntéshozatalban.

Bakondi György azt mondta, a nemzetállamok szintjén egyre inkább érik a magyar álláspont elfogadása, amely szerint az érkezőket az Európai Unió határain kívül kell megszűrni, csak azokat szabad beengedni, akiknek a jogi előírások alapján a hatóságok menekültstátuszt biztosítanak.

A határkerítés hatékonyan működik

Ugyanakkor – tette hozzá – a széles plénum előtt a tagállamok a többségi álláspontra helyezkednek. Abban reménykednek, hogy megtalálják majd azokat a kiskapukat, amelyekkel meg tudják majd akadályozni az újabb bevándorlótömegek érkezését – utalt a közelmúltban elfogadott uniós migrációs paktumra. Arra is kitért, hogy egyre több azon tagállamok száma, amelyek a schengeni övezethez tartoznak, és visszaállították a határellenőrzést. Ezek az államok úgy ítélik meg, hogy az érkező migránsok száma és a társadalomi veszélyességük miatt határozott lépéseket kell tenni a bejutás megakadályozására.

Kiemelte, hogy

80 százalék fölött van azoknak az illegális bevándorlóknak az aránya, akiket ugyan kiutasítottak valamelyik uniós országból, de az intézkedést nem hajtották végre.

Bakondi György elmondta azt is, hogy a fokozott rendőri jelenlét miatt jelentősen csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma a szerb–magyar határon. A román–magyar határon is eredményes a közös határellenőrzés, nemrégiben egy 140 fős, kamionban utazó bevándorlócsoportot sikerült elfogni – ismertette.

A miniszterelnök főtanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben további jelentős migrációs hullámra kell számítani a többi között a Száhel-övezet válsága és az Hamász izraeli támadásai miatt. Európának határozott lépéseket kellene tennie a még súlyosabb, migrációs hátterű események megelőzésére – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György úgy értékelte a helyzetet: a 24. órán túl vagyunk.

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Európa nagyvárosaiban migránsok részvételével olyan események zajlottak – a többi között a Hamász melletti tüntetések –, amelyek azt jelzik, hogy az illegális bevándorlók egyre nyíltabban és egyre erőszakosabban kerülnek konfrontációba az államhatalommal.

A bevándorlók ezzel is kifejezik hozzáállásukat a befogadó ország jogrendjéhez, államhatalmi szervezeteihez és lakosságához

 – tette hozzá Bakondi György.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.