Politika

Donald Trump nyerte az első republikánus előválasztást

Donald Trump nyerte az első republikánus előválasztást

2024. január 16., kedd
Donald Trump nyerte az első republikánus előválasztást

Donald Trump győzelmét hozta Iowa államban a helyi idő szerint hétfő este tartott republikánus párti előválasztás, amelyen arról döntöttek a párt választói, hogy ki legyen a republikánus elnökjelölt - derül ki az éjszakai eredményközlésből.

Fotó: Evelyn Hockstein/Reuters

 

Az Iowa államban tartott jelölőgyűlések egyben elindították az előválasztások sorát, amelyen nyár közepéig kialakulnak a végleges jelöltek a novemberi elnökválasztásra.

Donald Trump, az Iowa állam fővárosában Des Moines-ban tartott beszédében mondott köszönetet a támogatásért, majd egy interjúban nagyszerű versenynek nevezte az iowai előválasztási küzdelmet.

Második helyen Ron DeSantis floridai kormányzó végzett, megelőzve Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzót. 

Az előzetes összegzések szerint az Iowa államban tartott jelölőgyűléseken 

Donald Trump 50 százalék feletti eredményt ért el,

 vetélytársai tőle jóval lemaradva követték, ami megfelel az előzetes felméréseknek is. Iowa államban az előválasztás nem szavazólapos voksolással zajlott, hanem az állam csaknem 2 ezer helyszínén jelölőgyűléseket tartottak, ahol többségi szavazással döntötték el, hogy kit támogatnak.

Egy hét múlva New Hampshire államban tartanak előválasztást, ahol hagyományos módon, szavazólapon döntenek a választópolgárok, hogy kit szeretnének elnökjelöltként látni. 

Az előválasztás hivatalosan ugyan a demokrata választók számára is megkezdődött Iowában, de hétfőn csak választókerületi gyűléseket tartottak, jelöltekre nem lehetett szavazni. Az állam regisztrált demokrata szavazói az általuk preferált elnökjelöltre levélben adhatják le voksaikat eészen március elejéig. A szavazatokat március 5-én összesítik, az úgynevezett Szuperkedden, amikor 17 államban egyszerre rendeznek előválasztást.

A Demokrata Párt is megrendezi az előválasztást, a felmérések szerint Joe Biden hivatalban lévő elnök támogatottsága legalább olyan meggyőző, mint Donald Trumpé a republikánusok körében. Az amerikai politikai szokásjog alapján, ha hivatalban lévő elnök úgy dönt, elindul az újraválasztásáért, akkor megkaphatja az újraválasztás esélyét.

Június elejéig minden amerikai államában megrendezik az előválasztásokat, amelyeket nyáron követnek az országos jelölő konvenciók. A republikánusok július 15. és 18. között tartják a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban, míg a demokraták augusztus 19. és 22. között Chicagóban véglegesítik elnökjelöltjüket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.