Politika

Charles Michel visszatáncolt - mégsem indul az EP választáson

Charles Michel visszatáncolt - mégsem indul az EP választáson

2024. január 27., szombat
Charles Michel visszatáncolt - mégsem indul az EP választáson

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke pénteken bejelentette, hogy korábbi döntésével ellentétben mégsem indul a júniusi európai parlamenti választásokon.

Charles Michel, a közösségi oldalán közzétett üzenetében jelentette be, hogy úgy döntött, visszavonja európai parlamenti (EP) képviselői jelöltségét, és kitölti mandátumát az Európai Tanács élén.

Bejegyzésében döntésének okai között említette, hogy nem kívánja EP-képviselői jelötségével elvonni a figyelmet tanácsi munkájáról, illetve azt sem, hogy döntése megossza az intézményt. Közölte: januári bejelentése szélsőséges reakciókat váltott ki. Mint kiemelte, nem az Európai Tanácson belül, hanem azon kívül, ugyanis a választásokon való indulásának lehetősége, lerövidítve tanácsi elnöki mandátumát, néhány hónappal előre hozta volna utódja kinevezését, amellyel egy időre Orbán Viktornak nyílt volna lehetőség az ET-elnöklésére.

A személyét ért támadások arra késztették, hogy elgondolkodjon választási elkötelezettsége értelmén és hatásán

- emelte ki.

Nem leszek jelölt a júniusi európai választásokon

- fogalmazott Michel, majd megerősítette: kitölti az Európai Tanács élén novemberben lejáró mandátumát.

Charles Michel január 7-én jelentette be, hogy a Reformer Mozgalom (MR) vallon párt listájának élén indul a júniusi európai parlamenti választásokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.