Politika

Vizsgálat indult a baloldal adatgyűjtése miatt

Vizsgálat indult a baloldal adatgyűjtése miatt

Márton Andrea
2023. december 7., csütörtök
Vizsgálat indult a baloldal adatgyűjtése miatt

Közérdekű bejelentések alapján vizsgálat indult az adatvédelmi hatóságnál az ellenzék alternatív népszavazásnak nevezett adatgyűjtésével kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet.

Varju László alelnök, Gyurcsány Ferenc pártelnök és felesége, Dobrev Klára európai parlamenti képviselő (b–j) a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én (Forrás: MTI/Fotó: Hegedüs Róbert)

A Magyar Nemzet korábban azt írta, alternatív népszavazásnak álcázott adatgyűjtést folytat a baloldal, felhasználva az oktatásügy kapcsán hónapok óta zajló tüntetések hangadóit és az aHang nevű, Soros Györgyhöz közel álló adatkezelő portált.

A résztvevők személyes adatait, lakcímét az adatkezelő feldolgozásra külföldre továbbította egy New York-i székhelyű cégnek, amelyben szintén közvetett érdekeltsége van Sorosnak. A „népszavazás” második fordulójaként most a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt használnák fel:

 egymillió üres kérdőív begyűjtését tűzték ki célként, ami újabb jelentős mennyiségű választó adatait érintheti.

Tényi István közérdekű bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). A beadványban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint az Alkotmánybíróság az információs önrendelkezésről szóló határozatát részletezve a hatóság állásfoglalását kérte az ügyben.

Vizsgálni kell azt, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés, lehetősége

– mutatott rá beadványában Tényi István.

 

Az ügyben vizsgálat indult

 

A címzett hatóság, a NAIH elnöke válaszlevelében rámutatott: korábbi közérdekű bejelentések alapján már vizsgálat folyik az aláírásgyűjtéssel összefüggésben.

Megkeresték a Magyarhang Nonprofit Kft.-t, és nyilatkozattételt kért az aláírásgyűjtés technikai menetéről, valamint az adatkezelés körülményeinek bemutatásáról

 – közölte Péterfalvi Attila.

Hozzátette: 

a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mérlegelni fogják az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos adatkezelés jogszerűségét, és ennek függvényében tesznek majd intézkedéseket.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.