Politika

Több száz milliós büntetést hozott a mikulás az ellenzéknek

Több száz milliós büntetést hozott a mikulás az ellenzéknek

2023. december 6., szerda
Több száz milliós büntetést hozott a mikulás az ellenzéknek

260 milliós "mikuláscsomag" érkezett az ellenzéki pártokhoz, amiért elfogadták a guruló dollárokat. Az összeg hamarosan tovább nőhet.

 

 

Az ellenzéki 444 értesülései szerint

ÁSZ illegálisnak találta az ellenzékhez külföldről érkező, az első körben vizsgált,  260 millió forintos összeget, ezért annak teljes összegét büntetésként rónák ki a tavalyi ellenzéki összefogásban szereplő hat ellenzéki pártra, mégpedig egyenlő arányban.

Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de a 444 szerint az ÁSZ és a Magyar Államkincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a pártoknak ténylegesen az említett összeg dupláját kell megtéríteniük.

Az esettel kapcsolatban a Mandiner megjegyezte, az ÁSZ elnöke tavaly novemberben, a Mandinernek adott interjúban már beszélt arról, hogy

vizsgálják a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást.

A jobboldali lap hozzátette, a szankcionálás lehetősége pedig biztosan nem érte váratlanul az ellenzéket, hiszen már júniusban megkapták azt a jelentéstervezetet, amelyből megtudhatták: a számvevőszék vizsgálata szerint

megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során, 

amennyiben Márki-Zay Péter akkori miniszterelnök-jelölt fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit. Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amit külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

Windisch László az ellenzéki kampánytámogatás kapcsán a parlamentben korábban arról beszélt, hogy nagyságrendileg körülbelül 1,7-1,8 milliárd forint tiltott kampányfinanszírozást állapítottak meg az ellenzéki összefogása oldalán, amelyek Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül érkeztek a többi párthoz.

Hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miért vizsgálja szintén a tavalyi kampányfinanszírozást, arra az ÁSZ elnök azt mondta: van körülbelül 300 millió forintnyi olyan szolgáltatás, ahol az MMM közvetlenül is leszerződött valamely szolgáltatás nyújtására; ledfalra a nagygyűlésükhöz, buszokra az emberek odaszállításához, szóróeszközökre.


"Megvannak a teljesítésigazolások, a szerződések, a számlák, egyértelmű kampánytámogatásról és kampánytevékenységről van tehát szó. De van egy körülbelül 1,4 milliárdos olyan szerződés és számla, amit az MMM a szerződés alapján szintén kampánytevékenységre fordított ugyanarra, amire külön közvetlenül is szerződött a szolgáltatókkal, 

de valamiért nem a szolgáltatókkal, hanem egy osztrák céggel, majd külföldről beérkezett pénzt valamiért kiutalták külföldre. 

– fogalmazott az ÁSZ elnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen a külföldi kft. nem áll szóba az Állami Számvevőszékkel, tehát nem hajlandó tisztázni azt, hogy a szerződésében számlában és teljesítésigazolásban szereplő gazdasági események valódiak-e.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.