Politika

Orbán Viktor: nehéz csatában vagyunk, mindenkinek a támogatására szükség van (videó)

Orbán Viktor: nehéz csatában vagyunk, mindenkinek a támogatására szükség van (videó)

A miniszterelnök beszélt Ukrajna támogatásáról, a nemzeti konzultációról és a magyar gazdasági helyzetről is.

2023. december 1., péntek
Orbán Viktor: nehéz csatában vagyunk, mindenkinek a támogatására szükség van (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában adott interjút. Olyan, hogy vétó, nincs, az unió alapszerződése ezt a fogalmat nem ismeri – jelentette ki.

Fotó: A miniszterelnöki sajtóiroda által közreadott kép

 

A kormányfő a Kossuth rádióban elismerte, hogy korán van még filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről. A miniszterelnök szerint csak olyan eset van, hogy egyes döntésekhez minden tagállam egyetértése szükséges. Ezek között lesz olyan, amelyeket Magyarország nem támogat, 

az egyik ilyen pedig Ukrajna uniós felvétele. 

Ukrajna tagjelöltként való felvétele nem egyezik Magyarország nemzeti érdekével, ezért ezt a kérdést nem tűzzük napirendre – erősítette meg a kormány álláspontját Orbán Viktor. A kormányfő szerint úgy lehet megóvni az unió egységét, ha a megosztó kérdéseket nem is tűzik napirendre.

A miniszterelnök elmondta, Ukrajna csatlakozása nincs előkészítve. A bizottságnak meg kell értenie, hogy ez az ő hibája, akkor hozakodjon elő ezzel a kérdéssel, ha letárgyalta a tagállamokkal a kérdést. 

Mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal.

Ha egyetértünk, van uniós álláspont, ha nem, akkor nincs. Nem szabad engedni, hogy belekényszerítsenek minket abba hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen azért, mert nem értünk valamiben egyet – mondta Orbán Viktor.

Az ukrán mezőgazdaság tönkretenné a magyar mezőgazdaságot, a magyar gazdák szerint – jelezte a miniszterelnök, aki egyeztetett a gazdák képviselőivel is a kérdésben. 

Orbán Viktor álláspontja változatlan: A háború helyett tűzszünetre van szükség, ne a háborúra költsük a pénzt, hanem tűzszünetre. – A másik vita, hogy ha mégis adunk pénzt, akkor azt honnan adjuk. Azt támogatom, hogy hozzunk létre egy olyan alapot az unión belül, amibe külön be tudjuk tenni – részletezte Orbán Viktor, jelezve, hogy eddig a költségvetésen belülről adtuk a pénzt, ami megborította a büdzsét. 

Azért kellene módosítani az uniós költségvetést, mert elfogyott a pénzt. A magyar álláspont, hogy ha Ukrajnának akarunk pénzt adni, azt lehessen külön tagországonként megtenni és nem bebújva az unió háta mögé – rögzítette a miniszterelnök. Ezért jó dolog a konzultáció mert az emberek meg tudják mondani külön, hogy ez jó vagy nem.

 

A szuverenitásról szólva a miniszterelnök elmondta, nehéz csatában vagyunk, mindenkinek a támogatására szükség van, hogy kitöltse a konzultációs ívet, szánjon ennyit a hazájára.

Történelmünknek két tanulsága van. Első, hogy körülöttünk mindig nagyobb birodalmak voltak. Mi azt a taktikát választottuk, hogy persze mind belénk akar harapni, mi viszont arra játszunk, hogy mindegyik birodalom temetésén ott legyünk, és eddig ott is voltunk – emlékeztetett Orbán Viktor. 

A másik, hogy ezeregyszáz év alatt bebizonyítottuk hogyan kell ezt a területet berendezni magyar észjárás és kultúránk szerint. A magyaroknak van arra a képessége, hogy állalmot hozzon lére, és abban éljen. Mindig vannak akik pénzért a haza egy részét el akarják adni. Nem kell messzire menni a történelmünkben, hogy szuverenitássérelmi esetet lássunk.

A gazdaságra áttérve a miniszterelnök elmondta, hogy bonyolult szövetrendszer, 2023-ban a magyar emberek azért dolgoztak hogy ne legyen rosszabb. 

A most következő évben azért fogunk dolgozni hogy jobb legyen. 

A minimálbér emelése mindig jó hír Orbán Viktor szerint, aki ezzel együtt jelezte, hogy a garantált bér mértékét nem a kormány határozza meg Magyarországon, amire a munkavállalók munkáltatók jutnak, azt fogadja el a kormány. 

Mától magasabb bér lép életbe, kibővítettük a csok-ot, megemeltük a babaváró hitelt, a negyven év alattiak korában a saját lakással rendelkezők száma elérte a hetvenöt százalékot. Januárban meglesz a hatszázalékos nyugdíjemelés.

A kereskedelemmel kapcsolatosan kiemelte a kormányfő, hogy az elmúlt 20-30 évben a nyugati világ része lett Magyarország, miután kivált a szovjet blokkból.

Most már alapvetően gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmazni, és a világ minden országával kereskedni kell, mert kicsi a piacunk – ismertette a kormányfő. Tízmilliós ország, ha ennél jobban akar élni, akkor a termékeit az egész világban el kell adni, és ehhez kapcsolatban kell lenni.

Minden bezárkózás, blokkosodás ellentétes az érdekeikkel. Magyarország egy 10 milliós ország. Ha a piacunk 100 milliós lenne, akkor megengedhetnénk magunknak magunknak talán egy bezárkózást, mert elegen lennénk ahhoz, és a gazdaságunk mérete azért elég nagy lenne, hogy csak saját magunk is megfelelő mennyiségű jólétet tudjunk előállítani, szétosztani az embereket – közölte Orbán Viktor.

Tízmilliós ország, ha olyan színvonalon akar élni, mint ahogy most élünk, vagy még ennél is jobban be szeretnénk tenni, és jobban élni, ahhoz a termékeit az egész világban el kell tudni adni – értékelte a helyzetünket Orbán Viktor. Szerinte a mi gazdaságunk nem a magyar gazdaság, a mi gazdaságunk az egész világ.

Jelenleg a világ legjobban fejlődő része keleten van, és ennek mentén kell a döntéseket meghozni. Próbálom kitágítani a gazdasági teret a magyar szereplők előtt – tette hozzá és zárta beszédét a kormányfő.

 

Borítókép A miniszterelnöki sajtóiroda által közreadott kép

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.