Politika

Órákon belül 10 milliárd euróhoz juthat Magyarország

Órákon belül 10 milliárd euróhoz juthat Magyarország

A Politico eszeveszett őrjöngésbe kezdett emiatt.

2023. december 12., kedd
Órákon belül 10 milliárd euróhoz juthat Magyarország

Nehezen viseli a Politico szerkesztősége, hogy az Európai Bizottság vélhetően még ma bejelenti, hogy a Magyarországnak járó uniós források egy részét, 10 milliárd eurót nem fagyasztja be többé - írja a Mandiner.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

 

Várhatóan még ma megtörténik a hivatalos bejelentés, Magyarország hozzájut a neki tényszerűen járó uniós források egy részéhez, 10 milliárd euróhoz. A Politico szerkesztősége érezhetően nehezen viseli a fejleményeket, már magáról a hírről is azzal a címmel számolt be, hogy EU-milliárdok Putyin haverjának.

A lap szerint a nagy győztese a „magyar autokrata”, Orbán Viktor, aki akadályozza az EU döntéshozatalait, és az újabb válaszokat az oroszok által indított háborúra. A vesztes pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság első embere, akit a magyar miniszterelnök a Politico álláspontja szerint megpróbál megalázni a nemzeti konzultációs plakátkampánnyal. Sőt, a cikk azt írja, von der Leyen ezzel a döntéssel veszélybe sodorhatja pozícióját és újraválasztását.

A szerző úgy véli, az EU vezetői, például a francia Emmanuel Macron és a német Olaf Scholz is vesztesek, amiért el kell magyarázniuk a lakosságnak, miért használják fel a tőle beszedett adót arra, hogy olyan kormányt finanszírozzanak, amely valójában Oroszországot támogatja a háborúban.

A cikk arról természetesen nem tesz említést, hogy ezt a pénzt nem ajándékba kapja Magyarország, a magyarok befizetése pedig már rég ott pihen az uniós kasszában, a szerződéseknek megfelelően.

Nem mellesleg az orosz barátságot arra alapozza a lap, hogy a magyar kormány nem támogatja a szankciókat Oroszországgal szemben, mert több kárt okoznak Európának, mint az oroszoknak, és erre már a Politico újságírói is rájöttek.

A cikkben többször is hangsúlyozzák, hogy Orbán Viktor gátolja Ukrajna támogatását, pedig még a Nemzetközi Valutaalap is azt mondja, hogy EU-s pénzre van szükség ahhoz, hogy életben tartsák Ukrajnát. 

A szerző csupán „hivatalos verzióként” utal a Bizottság véleményére, amely alapján Magyarország megtette a szükséges lépéseket, ezért nem volt más választása, mint a pénz egy részének elutalása.

Ha a Bizottság nem engedi el a forrásokat, Magyarország pert indíthat, és valószínűleg nyerne is

– nyilatkozta név nélkül a lapnak egy magas rangú diplomata.

A Politico kiemeli, kulcsfontosságú európai parlamenti képviselők ellentmondanak ennek az állításnak – hogy ezután miért pont Daniel Freundot idézik, rejtély. A magyarellenes zöldpárti német képviselő lassan már csak a pápának nem írt levelet, hogy Magyarország ne kapjon pénzt.

Orbánt meg kell fosztani minden uniós forrástól

– szögezte le sokadik alkalommal is Freund.

 

Borítókép: Orbán Viktor Facebook oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.