Politika

Jövőre már nem közlekednek a Volánbusz járatai Hódmezővásárhelyen

Jövőre már nem közlekednek a Volánbusz járatai Hódmezővásárhelyen

SzegedMA
Szerző: SzegedMA
2023. december 19., kedd
Jövőre már nem közlekednek a Volánbusz járatai Hódmezővásárhelyen

Az év végéig közlekednek a Volánbusz helyi járatai Hódmezővásárhelyen, lejár a szerződés a városi buszjáratok üzemeltetésére.

 

 

Jövő év első napjától már nem a Volánbusz lesz a helyi autóbuszjáratok üzemeltetője Hódmezővásárhelyen, mivel lejár az a szerződés, amelyet a közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. és a város önkormányzata kötött  2018-ban azt követően, hogy a közlekedési vállalat pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra.

A Volánbusz annak ellenére is folyamatosan teljesítette közszolgáltatási kötelezettségeit a városban, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2021. március 1-jétől a cég álláspontja szerint szabálytalanul egy másik szolgáltatót is megbízott a helyi személyszállítási feladatok ellátásával, a Volánbusz bevétellel nem fedezett, indokolt költségeit pedig nem fizette meg.

A Volánbusz jogi úton igyekezett és igyekszik érvényesíteni igazát, ám a peres eljárások és az azokban érvényesített, 300 millió forintot meghaladó önkormányzati tartozás ellenére a szerződéses időszak utolsó napjáig változatlanul közlekedtette, illetve közlekedteti hódmezővásárhelyi járatait – áll a közleményükben.

Márki-Zay Péter polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve 2020 decemberében döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján.

Ez alapján 2021. március 1-jétől a műszakváltásokhoz igazodó két munkásjárat és a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő három körjárat közlekedik óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyert meg.

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, Márki-Zay Péter polgármester tavaly egy személyben bírálta felül a Volánbusszal kötött megállapodást. A Fidesz–KDNP helyi szervezete szerint „Márki-Zay Péter tisztességtelen módon elvette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által 2023-ig megbízott, állami tulajdonú Volánbusz Zrt.-től a városi személyszállítási szolgáltatást, majd azt gyanús és jogszabálysértő módon egy helyi vállalkozónak játszotta át. Hódmezővásárhely önkormányzata 2020-ban a helyi buszos vállalkozó, Jovány Gyula által kitalált kritériumok alapján pályáztatta újra a százmilliós szolgáltatást, majd a Jovány Gyula által meghatározott kiírást Jovány Gyula meg is nyerte.” Az eljárás miatt többen a bírósághoz fordultak, és információnk szerint a rendőrség is vizsgálja az ügyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.