Politika

Az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 12., kedd
Az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelbe utazott a az európai uniós külügyi tanács ülésére. A magyar politikus leszögezte, hogy "nem fogadunk el nyomásgyakorlást, s mindenfajta zsarolásnak, kecsegtetési kísérletnek is ellenállunk ". Az ülés mellett Dmitro Kulebával, Ukrajna külügyminiszterével is találkozott Szijjártó Péter.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

 

Dmitro Kulebával a háború kitörése óta nem találkoztam személyesen, holott a tavalyi év februárja előtt folyamatos volt köztünk a kapcsolat, sokat találkoztunk, sokat tárgyaltunk, sokat beszéltünk egymással, egyszerűen azért, mert mindketten azt akartuk, hogy jobbak legyenek a kapcsolatok Magyarország és Ukrajna között - írta a magyar külügyminiszter.

A kétoldalú kapcsolatok szempontjából nehéz volt az az időszak, mert 2015-től folyamatosan léptek életbe Ukrajnában azok a szabályok, amelyek egyre jobban szorították vissza a magyar nemzeti közösség jogait és mindez árnyékot vetett a kétoldalú kapcsolatokra.

Most, hogy újra találkoztak, Ukrajna európai integrációs ambícióiról beszéltek, Szijjártó Péter elmondta kollégájának, hogy ez Magyarország számára nem taktikai kérdés, hanem egy olyan döntés, amelynek történelmi síkon van jelentősége az egész Európai Unió jövője szempontjából.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

 

A döntési javaslat előkészítetlen, az Európai Bizottságnak gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy milyen hatása lenne Ukrajna uniós tagságának az egész közösségre. Elég csak arra gondolni, hogy milyen kezelhetetlen problémákat okozott az Európai Bizottság korábbi döntése a gabonatranzitról vagy az ukrán kamionok engedélykötelességének eltörléséről. 

Az Európai Bizottság nem végezte el azokat az előkészületi munkákat, amelyek során garantálható lenne, hogy Ukrajna kölcsönösen előnyös módon folytasson csatlakozási tárgyalásokat - tette hozzá.

Beszéltünk természetesen a kisebbségi törvényről is és el is mondtam a kollégámnak, hogy Magyarország elvárása a 2015-ös állapotokhoz való visszatérés. Az viszont biztos, hogy mindketten továbbra is elkötelezettek vagyunk a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése mellett

- zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

 

Borítókép: Szijjártó Péter Facebook oldala

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.