Politika

A Szerb Haladó Pártnak abszolút többsége lesz a parlamentben

A Szerb Haladó Pártnak abszolút többsége lesz a parlamentben

Pásztor Bálint szerint a céljaikat megvalósították, tehát a VMSZ mindenképpen győztes.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 18., hétfő
A Szerb Haladó Pártnak abszolút többsége lesz a parlamentben

Ahogy beszámoltunk róla, a Szerbia nem állhat meg nevű lista nyerte meg a parlamenti választásokat Szerbiában. 

Belgrád, 2023. december 17. Szavazó az előrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én. (MTI/EPA/Andrej Cukic)

 

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, a párt tagja  vasárnap késő este.

Mint mondta, pártja adatai szerint az ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája a voksok 23,5 százalékát szerezte meg, míg a harmadik helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 6,5 százalékkal. A parlamentbe az SNS adatai alapján bekerült még a jobboldali Remény koalíció (4,9 százalék), valamint A nép egy hangja nevű pártfüggetlen lista (4,7 százalék). A Szerb Haladó Párt adatai alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) öt vagy hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

Aleksandar Vucic közölte, hogy a vajdasági tartományi választáson is hasonló eredmények születtek, és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint a fővárosban A nép egy hangja nevű lista lehet a mérleg nyelve.

A szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

Belgrád, 2023. december 17. Aleksandar Vucic szerb elnök szavazás után nyilatkozik az előrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

 

Legalább annyi szavazatot és mandátumot szereztünk, mint az előző választáson, ami azt jelenti, hogy megvalósítottuk választási céljainkat, ezért mondhatom, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség győzött - hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján, a Szerbiában aznap tartott választások eredményeit kommentálva.

 Kiemelte: a párt célja az volt, hogy megtartsa az önálló képviselőcsoportját a belgrádi parlamentben - amihez öt képviselő kell -, ezt a célt pedig minden előzetes eredmény szerint elérte.

A vajdasági tartományban a VMSZ-nek a harmadik legnagyobb képviselőcsoportja, ezzel megelőzve több szerb pártot is. A Vajdasági Magyar Szövetséget csak a Szerb Haladó Párt listája és a Szerbia az erőszak ellen nevű ellenzéki lista előzte meg.

Pásztor Bálint megköszönte a magyar kormánynak, illetve a Fidesznek azt a támogatást, amelyet a kampány során nyújtott a VMSZ-nek.

Semjén Zsolt a Facebook-oldalán gratulált a VMSZ-nek.

 

Borítókép: MTI/EPA/Andrej Cukic
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.