Politika

Tisztújító kongresszust tart ma a Fidesz

Tisztújító kongresszust tart ma a Fidesz

Márton Andrea
2023. november 18., szombat
Tisztújító kongresszust tart ma a Fidesz

Ma tartják a kétévente esedékes Fidesz tisztújító kongresszusát, ahol megválasztják a párt elnökét, valamint a négy alelnököt. A rendezvényen számos kormánypárti politikus felszólalása várható, a kongresszust pedig Orbán Viktor miniszterelnök beszéde fogja zárni.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a héten közölte, hogy a rendezvényen 1500–1800 küldött és legalább ugyanennyi vendég vesz részt. Hozzátette: a tisztújító kongresszuson megválasztják a párt bizottságainak vezetőit és tagjait is, ugyanakkor nem hoznak formális döntést a Fidesz–KDNP EP-listavezetőjéről.

A kommunikációs igazgató kiemelte, hogy a beszédeket a Fidesz szövetségeseinek nevében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kezdi, majd a határon túliak nevében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszönti a kongresszust. A küldöttek ezután beszámolókat hallgathatnak meg: felszólal Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, házelnök; Kocsis Máté frakcióvezető, az európai parlamenti delegáció nevében pedig ­Deutsch Tamás. Eközben zajlik majd a szavazás, délután pedig ismét több beszéd elhangzik majd: miniszterek, az elnökség tagjai és több fideszes településvezető is felszólal. 

A Fidesz legutóbbi, 2021-ben tartott tisztújító kongresszusán a küldöttek újabb két évre választották pártelnökké Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz alelnökeinek pedig Kósa Lajost, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Gál Kingát választották meg. A párt hagyományai szerint miniszteri rangú politikus nem töltheti be hosszú ideig az alelnöki posztot, ezért két éve Novák Katalin helyett – aki a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztot töltötte be – választották be a párt elnökségébe Gál Kingát. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.