Politika

Szijjártó Péter: Magyarországnak hidat kell képezni Kelet és Nyugat között (videó)

Szijjártó Péter: Magyarországnak hidat kell képezni Kelet és Nyugat között (videó)

2023. november 3., péntek
Szijjártó Péter: Magyarországnak hidat kell képezni Kelet és Nyugat között (videó)

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a TÁSZ külügyminiszteri szintű ülésén rámutatott, hogy bár rendszeresen megállapítják, hogy a globális biztonság már aligha romolhat tovább, találkozóról találkozóra bebizonyosodik az, hogy ez mégis lehetséges - írja az MTI

A hidegháború óta nem volt ilyen rossz formában a világ biztonsága Európa szemszögéből nézve - állapította meg Szijjártó Péter.

Ukrajnában több mint másfél éve háború dúl, és nincs semmilyen előrelépés a béke felé.

Eközben sajnos számos európai vezető háborús pszichózisban szenved, és úgy gondolják még mindig, hogy a harctéren van a megoldás, de sajnos ott nincsen megoldás, csak halottak vannak. Mi, magyarok, szeretnénk elkerülni a további veszteségeket és pusztítást Ukrajnában

mondta a külügyminiszter.

Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is megírta: Magyarország fókuszában a béke szerepel.

A közelmúltban pedig kirobbant az izraeli konfliktus is, amit meg kell akadályozni, hogy államok között háborúvá váljon. Kitért arra is a magyar politikus, hogy a terrorfenyegetettség is felerősödött Európában, ami szavai szerint közvetlen következménye a Brüsszel által erőltetett, számos nyugat-európai országban párhuzamos társadalmak létrejöttét eredményező migrációs politikának.

Leszögezte: világos, hogy egyes európai vezetők hibáztak, hiszen összeomlott a gazdasági növekedés korábbi modellje, amely a fejlett nyugati technológia és a könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épült.

Kiemelte, hogy Európa lépései a világ ismételt blokkosodásának irányába mutatnak, márpedig ezt Közép-Európa nem akarja, ugyanis a térség mindig rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán, ehelyett konnektivitásra, globális együttműködésre van szükség.

Márpedig ha ennek van bajnoka, akkor az épp a Türk Államok Szövetsége. Hidat kell képezni Kelet és Nyugat között, s Magyarország kész ennek az európai pillérévé válni

fogalmazott.

A miniszter tudatta, hogy hazánk ezért érdekelt a TÁSZ megerősítésében, a hozzájárulása fokozásában, így százmillió euróval csatlakozni fog a Türk Befektetési Alaphoz is, amelyben komoly potenciál rejlik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.