Politika

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wildersnek (Videó)

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wildersnek (Videó)

Márton Andrea
2023. november 23., csütörtök
Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wildersnek (Videó)

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wilders jobboldali pártvezetőnek a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke

A szerda esti telefonbeszélgetésben Orbán Viktor elmondta: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a „földrengésszerű” választási győzelemhez. Orbán Viktor sok sikert és kitartást kívánt Geert Wildersnek a következő időszak politikai tárgyalásaihoz. Míg a Szabadságpárt és a holland választók valószínűleg örülnek, a brüsszeli elit hátán inkább a hideg futkos a hír hallatán.

A miniszterelnök az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta: 

„Eljött változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!”

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán gratulált a holland politikusnak.

Hatalmas Wilders győzelem Hollandiában! Újabb ország mondott egyértelmű nemet az illegális migrációra. Reméljük, Hága elég közel van Brüsszelhez ahhoz, hogy ott is meghallják. Bravó, Geert!

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az első szerda esti exit poll alapján a jobboldali Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) lett a befutó a szerdai előre hozott holland választásokon.

Geert Wilders hatalomra kerülése Brüsszel rémálma

Kilencven százalék feletti feldolgozottságnál gyakorlatilag már kijelenthető, hogy Geert Wilders és a Szabadságpárt nagy fölénnyel megnyerte a holland választásokat. Míg több vezető európai politikus – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – már gratulált Wildersnek, Brüsszel és az európai baloldal még a sokkot emészti – írja a Magyar Nemzet.

A holland jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) politikusa, a kurd–török származású Dilan Yesilgozre, a 12 évig kormányzó VVD csak harmadik lett a választáson, a legfrissebb eredmények szerint 24 mandátumot szerezhetnek.
Ennél eggyel több, 25 képviselője lehet a Brüsszelből kiugrott Frans Timmermans által összekalapált baloldali összefogásnak. Egyikük sem tudott azonban közel kerülni a sokáig semmibe vett Szabadságpárt (PVV) eredményéhez, amelynek 37 mandátuma lehet.

A PVV-n nem lehet többé keresztülnézni. Kormányozni fogunk

− idézi a BBC Geert Wilderst.

A kampány egyik meghatározó témájává vált a migráció kérdése. A Hollandiába érkezők száma tavaly csaknem megduplázódott, ami tovább súlyosbítja a lakhatási válságot. 

Wilders pedig ígéretet tett rá, hogy gátat szab a „migránscunaminak"

Míg a Szabadságpárt és a holland választók valószínűleg örülnek, a brüsszeli elit hátán inkább a hideg futkos a hír hallatán. Wilders egy másik ígérete ugyanis úgy hangzott, hogy népszavazást ír ki az országnak az Európai Unióból való távozásával kapcsolatban, ez pedig annak ellenére megszólaltatja a vészcsengőket Brüsszelben, hogy a „Nexitnek” a közvélemény-kutatások szerint nem lenne meg a szükséges többsége.

Ha ugyanis Geert Wilders miniszterelnök lesz, akkor bekerül az EU legfontosabb döntéseiért felelős tanácsba, és ott aligha a brüsszeli fősodor álláspontját képviseli majd például olyan témákban, mint a klímavédelem, az unió reformja, az Ukrajnának szánt fegyverek

– írja a Politico hírportál, amely úgy fogalmaz: „Wilders az EU legrosszabb rémálma”.

A teljes cikk ITT olvasható!
 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.