Politika

Orbán Viktor: Magyarország egy "B" tervet szorgalmaz

Orbán Viktor: Magyarország egy "B" tervet szorgalmaz

2023. november 3., péntek
Orbán Viktor: Magyarország egy "B" tervet szorgalmaz

A kormányfő még csütörtökön bejelentkezett Kazahsztánból, miután egy hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, aki a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjával tüntette ki Orbán Viktort.

Orbán Viktor a találkozón elmondott beszédében úgy fogalmazott, nehéz dilemmákkal szembesülünk, s a válaszok, amelyeket Európában adni fogunk, erős hatással lesznek a türk világ és a kontinens kapcsolatára.

A miniszterelnök kijelentette: európai nézőpontból a globális biztonság, a hidegháború vége óta, most van a legrosszabb állapotban. 

Soha nem volt a helyzet olyan nehéz és bonyolult az elmúlt harminc évben, mint most

hangsúlyozta a kormányfő.

Másfél éve tart az orosz-ukrán háború, a Közel-Keleten fegyveres konfliktus van, az Európai Unió országaiban a terrorfenyegetettség egyre súlyosabb, és a migráció "lökéshullámait" nem tudják megállítani Európa határainál - hívta fel a figyelmet a magyar miniszterelnök.

Az egyetlen kivétel ez alól Magyarország.

Kifejtette, az egyik irányzat a blokkosodás felé szeretné tolni Európát: először elvágták a kontinens gazdaságának alapját adó európai-orosz gazdasági együttműködés szálait, és azon vitatkoznak, hogy a keleti kapcsolatokat - ideértve a kínait is - korlátozzák-e.

Az európai dilemma úgy hangzik, hogy mi Európa érdeke, a világgazdaság blokkosítása, vagy a globális összeköttetések, a konnektivitás fejlesztése

mondta Orbán Viktor.

Magyarország viszont erősíteni szeretné az együttműködést, és az egymásrautaltságban fejlődési és a versenyképességi növekedési lehetőséget lát.

Ezért mi azt szeretnénk, ha a következő időszak a konnektivitásról és a globális összeköttetésekről szólna

jelentette ki.

Emlékeztetett: az unióban napirenden van, hogy adjanak-e 50 milliárd eurót Ukrajnának. Orbán Viktor ezt úgy értékelte, ez annak a jele, hogy a többség még mindig azt gondolja, hogy a már megbukott startégiát kell folytatni, azt kell finanszírozni.

A miniszterelnök hozzátette, ez a vita nagy feszültséget okoz az európai országok között és legalább két hónapig fog tartani.

Tájékoztatom az elnök urakat, hogy Magyarország egy "B" tervet szorgalmaz, amely tűzszünetre, béketárgyalásokra és egy új európai biztonsági architektúra felépítésére irányul, és amely megnyugtató Ukrajna számára is és elfogadható az oroszoknak is

szögezte le a miniszterelnök.

A jelenlegi nemzetközi helyzetben a Türk Államok Szervezetének szerepe felértékelődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.