Politika

Minden települést megtisztítanak az embercsempészek roncsaitól

Minden települést megtisztítanak az embercsempészek roncsaitól

Elszállítják az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járműveket

2023. november 16., csütörtök
Minden települést megtisztítanak az embercsempészek roncsaitól

 

Fotó: SzegedMA
Az első lépéseket megtették a roncsok elszállításához

Elszállítják az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járműveket.

Ahogy azt megírtuk, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletnek köszönhetően elkezdődhet az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járművek elszállítása.

„Rövid időn belül elszállítják ezeket a roncsautókat a déli határ közeléből”

-mondta csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője. 

A sajtótájékoztatót három, az embercsempészek által hátrahagyott roncsautó mellett tartották. Ezeket a járműveket regisztrálták elsőként a kormányhivatal dolgozói, majd egy értesítést hagytak az autókon a tulajdonosnak. Amennyiben 5 napon belül nem viszik el onnan a roncsokat, akkor elszállítják a területről.

Mihálffy Béla egy héttel ezelőtt nyílt levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a helyzet megoldása érdekében. A kérés meghallgatásra talált, az ígértet tartva a kormány rövid idő alatt rendeletet alkotott.

Múlt héten írt nyílt levelet Mihálffy Béla, gyors és hatékony választ kapott

 

Nógrádi Zoltán Mórahalom kormánypárti polgármester kiemelte, hogy a 2013-tól erőteljesebbé váló illegális migráció, amelynek csúcsidőszakában, 2015-ben napi ötezer határsértő haladt át a kisvároson, mára embercsempészek által generált folyamattá vált. 

„Ez új kihívások elé állítja a településeket”

-jelentette ki a városvezető. Hozzátette, hogy az embercsempészek által elhagyott járművek ügyében az önkormányzatok szinte tehetetlenek voltak, ezért kellett sürgősen rendeletet alkotni.

Salgó László Péter Csongrád-Csanád vármegye főispánja elmondta, hogy a kormányhivatal elszállíthatja azokat a járműveket, amelyeken nincsen rendszám vagy amelyek nem felelnek meg a gépkocsi fogalmának és valószínűsíthetően embercsempészek használták.

Salgó László Péter határozott kijelentést tett: minden roncsautót begyűjtenek a Homokhátságon

 

„A közterület-felügyelők és a mezőőrök jelzései alapján megtalált autókon a hivatal munkatársai értesítést helyeznek el, majd négy nap múlva elszállítják azokat. Az elszállított járművek alvázszámát közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte tulajdonosuk, az autókat értékesíthetik. Az ezért befolyt összeget pedig - a szállítási és tárolási költség levonása után - az értékesítést követő kilenc hónapon belül a tulajdonos kaphatja meg” - részletezte a rendelet részleteit a főispán. Ezekben az ügyekben az érintett Bács-Kiskun vármegyei településeken is a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatal jár el.

„Minden települést meg fogunk tisztíni az embercsempészek által hátrahagyott gépjárművektől”

- zárta határozott kijelentéssel a sajtótájékoztatót a főispán.

A sajtótájékoztatót itt nézheti vissza:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.