Politika

Orbán Viktor: Magyarország továbbra is szoros együttműködést tervez Kínával

Orbán Viktor: Magyarország továbbra is szoros együttműködést tervez Kínával

2023. október 16., hétfő
Orbán Viktor: Magyarország továbbra is szoros együttműködést tervez Kínával

Emlékeztetett arra a miniszterelnök, hogy most lesz a 75. évfordulója a két ország közti kapcsolatok felvételének. Azt hangoztatta, hogy a korábbi miniszterelnökökkel is eredményes együttműködést alakítottak ki és személyes barátságot is. Hozzátette, hogy a politikai barátságnak van egy mélyebb, kulturális alapja is - írja az MTI.

Hszi Csin-ping kínai elnök még 2009-ben fogadta őt először tért ki rá Orbán Viktor. Akkor Hszi még alelnök volt, Magyarország kormányfője pedig az ellenzéket vezette.

Most kedden ismét tárgyalnak, és ez már a hetedik találkozójuk lesz, ami "szintén jól mutatja a két nép közti barátságot".

Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába

jelentette ki Orbán Viktor.

Li Csiang kijelentette: a két országot szoros barátság köti össze, ez is elősegítette a kétoldalú viszony fejlődését a legmagasabb szinten. Azt mondta, hogy a magyar-kínai kapcsolatok az eddigi legjobb időszakukat érték el, újfajta nemzetközi kapcsolat jött létre.

A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá, köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden és szerdán részt vesz majd az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján. Felszólalt az előző két csúcstalálkozón is, 2017-ben, valamint 2019-ben.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.