Politika

Két nap alatt közel 300 millió forintot osztogatott szét Karácsony Gergely

Két nap alatt közel 300 millió forintot osztogatott szét Karácsony Gergely

2023. október 11., szerda
Két nap alatt közel 300 millió forintot osztogatott szét Karácsony Gergely

Korábban már kereste a Magyar Nemzet Karácsony Gergelyt annak kapcsán, hogy pontosan mely fővárosi vezetőknek ésmekkora prémiumothagyott jóvá idén a főpolgármester. Azt a választ kapták, hogy a Városháza közérdekű adatigénylésnek tekintik megkeresésünket és azt a megfelelő helyre továbbították.

Az kiderült, hogy az önkormányzat embereinek kell prémiumot adni, akkor nem zavarja Karácsony Gergelyt Budapest pillanatnyi anyagi helyzete.

Az információk szerint a főpolgármester titokban, két nap alatt, július 20-án és 21-én majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot, a csaknem félszáz érintett pedig összesen 280 millió forintnál is többet tehet zsebre.

Karácsony Gergely július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben közel tízmillió forintos prémiumot vehetnek fel. Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

Karácsony döntése szerint egyébként Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat.

Továbbá Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

A BKK, illetve a BKV felső vezetői tehát összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel, a kifizetések az adott társaság költségvetését terhelik.

Karácsony Gergely egyébként elismerte a prémiumok engedélyezését, ám hangsúlyozta, az érintettek azért kaphatnak pluszjuttatásokat, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.