Politika

Hornung Ágnes: az idősek nélkül nem lenne jelenünk

Hornung Ágnes: az idősek nélkül nem lenne jelenünk

2023. október 2., hétfő
Hornung Ágnes: az idősek nélkül nem lenne jelenünk

Mint megírtuk, a világnap alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte az időseket.

Hornung Ágnes a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az idősek világnapja, október 1. alkalmából azt mondta: a kormány 2010-ben elhatározta, hogy a családokat - így az időseket is - helyezi a középpontba, és azóta sok olyan intézkedés született, amely őket segíti; segítik őket például a testi-lelki aktivitásuk és a jólét megőrzésében is - írta az MTI.

Az államtitkár a civil szervezetek fontosságát hangsúlyozta, melyeken keresztül az idősek egyedi támogatása és a programok szervezése megvalósulhat. Rendkívül nagyra tartja az idősbarát önkormányzat díjjal rendelkező helyhatóságok által szervezett szociális foglalkozásokat, melyek alapvető célja, hogy az elmagányosodás az idősek körében ne alakulhasson ki. A kormány olyan intézkedéseket vezettet be, amelyek azt hivatottak elérni, hogy az idősek részesei lehessenek a családnak. Ezért került bevezetésre a nagyszülői gyed és a Nők 40 program is.

Az ilyen jellegű problémák megoldatlansága vezet az elmagányosodáshoz, az pedig a demencia kiváltó oka is lehet. Magyarországon már 250 ezer ilyen beteg van, de a betegség a családtagokat is beleértve mintegy egymillió embert érint.

Ezért kiemelten foglalkoznak ennek kezelésével: még az év vége előtt a kormány elé kerülhet az úgynevezett demencia-akcióterv, amelyben azokat az információkat foglalják össze, amelyek segíthetik a betegeket és a családtagjaikat - mondta az államtitkár.

Az idősek nélkül nem lenne jelenünk, tehát nagyon fontos, hogy támogassuk őket minden élethelyzetben

jelentette ki az államtitkár.

Ezt szolgálja a nyugdíjkorrekció is, amikor az infláció éves mértékével korrigálják a nyugdíjakat. Az év elején ezt már megtette a kormányzat, most pedig újra 3,5 százalékkal emelkednek a juttatások - közölte az államtitkár.

Így minden nyugdíjas novemberben az októberi nyugdíjához képest magasabbnyugdíjat kap januárig visszamenőleg, ami az átlagnyugdíjnál több mint 78,5 ezer forintot jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.